Zbiór jagody kamczackiej w KanadziePhoenix Haskaps
StoryEditorjagoda kamczacka

Uprawa i zagospodarowanie jagody kamczackiej – co z owocami robią Kanadyjczycy?

20.07.2025., 07:00h

W Polsce tegoroczne zbiory jagody kamczackiej, to już tylko odległe wspomnienie, ale w Kanadzie trwały one do połowy lipca. W jaki sposób plon ze swoich gospodarstw zagospodarowują tamtejsi plantatorzy?

Zbiory haskapu później niż w Polsce

W zeszłym tygodniu zakończyły się zbiory jagody kamczackiej na 30-akrowej (ok. 12,5 ha) farmie Phoenix Haskaps w Albercie w Kanadzie. Firma uprawia ten gatunek od 2016 roku i jest jednym z dziesięciu producentów jagody kamczackiej w tym regionie.

Czytaj także:

image
jagoda kamczacka

Jak plonowała jagoda kamczacka w 2025? Kombajnowy zbiór, ceny, perspektywy

W sumie w prowincji uprawia się 200 akrów jagody kamczackiej (ok. 81 ha). Zaczęliśmy uprawiać jagodę kamczacką z uwagi na jej właściwości zdrowotne – mówi Joel Mans z Phoenix Haskaps. Owoce mają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich jagód na świecie i zawierają od trzech do pięciu razy więcej przeciwutleniaczy niż borówki. Ponadto zawierają trzy razy więcej polifenoli. Polifenole obniżają poziom złego cholesterolu, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają stany zapalne – tłumaczy.

Przetwórcze zagospodarowanie haskapu w Kanadzie

image

Wino z jagody kamczackiej

FOTO: Phoenix Haskaps

Zbiory rozpoczynają się zazwyczaj na początku lipca, a bezpośrednio po nich jagody są szokowo zamrażane. Zdecydowana większość trafia do przemysłu przetwórczego, a tylko ułamek produkcji jest kierowany na świeży rynek. Jagody haskapu mają bardzo cienką skórkę i krótki okres przydatności do spożycia, dlatego ich sprzedaż w formie deserowej jest dość trudna – komentuje producent. W formie przetworzonej są sprzedawane jako mrożone jagody i wykorzystywane jako składnik jogurtów lub koktajli. Ponadto są przecierane, wykorzystywane do dżemów, a także jako dodatki do różnych dań. Phoenix Haskaps wykorzystuje je również jako składnik win ze swojej winiarni.

Czytaj także:

image
zbiór jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka słabo plonuje? Nie w tym gospodarstwie!

Plantatorzy z Alberty sprzedają jagodę kamczacką za pośrednictwem spółdzielni Vitalaberry. Większość jagód z Alberty jest przetwarzana w Prairie Hill Farms, położonym bardzo blisko farmy Phoenix Haskap.

Polskie akcenty w Kandzie 

Ciekawe są formy przeplatania się wzajemnych relacji na linii Polska-Kanada w zakresie produkcji jagody kamczackiej. Akurat w Phoenix Haskaps uprawia się krzyżówkę odmian o rosyjskim i japońskim rodowodzie, ale w Polsce bardzo cenione są odmiany kanadyjskie. Z kolei rozwinięty polski przemysł maszynowy stanowi źródło zaopatrzenia dla kanadyjskich ogrodników. W omawianym gospodarstwie na areale ponad 12 ha pracuje polski kombajn półrzędowy Jarek 5.

Źródło: freshplaza.com, własne

20. lipiec 2025 07:02