
Mrożone truskawki ważnym polskim produktem eksportowym
Z informacji opublikowanych w komunikacie wynika, że w 2024 roku w Polsce zebrano 159 tys. ton truskawek. Wyprodukowano je na powierzchni wynoszącej niemal 29 tys. ha. To aż 40% całkowitej powierzchni upraw tego gatunku w Unii Europejskiej. Pomimo faktu, że finalne plony okazały się o 12% niższe niż w 2023 roku, kraj nasz utrzymał pozycję lidera w zakresie areału przeznaczonego pod produkcję truskawki jak i eksportu mrożonych owoców.
Czytaj także:
Połowa krajowej produkcji truskawek przeznaczana jest na eksport. Owoce opuszczają nasz kraj najczęściej w postaci mrożonej. Główne kierunki zbytu to Niemcy, Francja i Holandia. Warto podkreślić, że pomimo redukcji wolumenu zbywanych za granicę owoców, wartość eksportu wzrosła do 143 mln EUR, z czego 81% przypadło na truskawki mrożone.
Mazowsze liderem produkcji
W minionym roku największe połacie produkcji truskawek znajdowały się w województwie mazowieckim. W województwie tym zebrano ponad 54% krajowego plonu. Duże znaczenie miały również województwa: lubelskie, łódzkie i świętokrzyskie, razem generując łącznie blisko 80% zbiorów truskawek w Polsce.
Czytaj także:
Uprawy truskawek prowadzi się głównie w mniejszych gospodarstwach, najczęściej rodzinnych, na powierzchniach od 1 do 10 ha.
A jak będzie w bieżącym sezonie?
Najprawdopodobniej nie zbliżymy się w tym roku do poziomów produkcji odnotowanych w 2024 roku. Z nieoficjalnych rozmów z przedsiębiorcami prowadzącymi skupy wynika, że do mrożenia trafia połowa ilości surowca z zeszłego roku.
Źródło: gov.pl