
71 tys. t owoców i warzyw opuściło Egipt w 31 tygodniu roku
Ostatni tydzień lipca przyniósł niesamowite dane eksportowe z sektora ogrodniczego Egiptu. Z informacji Krajowego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynika, że Egipt opuściło 71 tys. świeżych i przetworzonych owoców i warzyw!
Szczegółowe dane pokazują, że w tym krótkim okresie Egipt wysłał około 45 000 ton warzyw i 26 000 ton owoców na 170 rynków międzynarodowych.
Warzywa: fasola znalazła się na szczycie eksportowej listy z wynikiem 8000 ton. Drugim w kategorii wolumenu sprzedaży na zagraniczne rynki gatunkiem okazał się ziemniak - 7000 ton. Mrożone mieszanki warzywne opuściły w tym czasie Egipt w ilości 6 tys. t. Łącznie wyeksportowano 50 rodzajów warzyw.
Owoce: Truskawki, co uczestników polskiej branży ogrodniczej dziwić nie może, były liderem eksportu owoców z tygodniowym wynikiem 10 000 ton, a następne pozycje przypadły mango i czerwonym winogronom, każda z kategorii eksportowych z wynikiem około 5000 ton. Łącznie Egipt wyeksportował 30 rodzajów owoców lub odrębnych produktów na ich bazie w ciągu zaledwie jednego tygodnia.
Produkty te wysłano na 170 rynków międzynarodowych, a wśród największych importerów znalazły się Sudan, Arabia Saudyjska, Stany Zjednoczone i Rosja.
Egipt – spichlerz starożytnego świata
Znaczenie Egiptu jako dostawcy żywności było istotne już w starożytności. Już jako rzymska prowincja, stał się on niezbędnym elementem budowy bezpieczeństwa żywnościowego cesarstwa, zwłaszcza miasta Rzym. Urodzajna delta Nilu zapewniała regularne i powtarzalnie wysokie dostawy pszenicy.
Obecnie pomimo wysokiej, wynoszącej 116 mln osób populacji i jedynie niewielkiego odsetka terytorium zdatnego do zagospodarowania rolniczego, Egipt wciąż jest ważnym eksporterem żywności.
Źródła: East Fruit, własne