Mrożone truskawkiEnvato
StoryEditorrynek truskawki

Eksport truskawek z Egiptu – choć imponujący, to jest tylko elementem większej całości

02.09.2025., 07:00h

W naszej branży Egipt kojarzymy jako największego eksportera truskawek mrożonych. Faktycznie, w tym zakresie ten afrykański kraj jest prawdziwym potentatem. Okazuje się jednak, że z Egiptu wyjeżdżają inne jeszcze produkty ogrodnicze i to w oszałamiającej ilości.

71 tys. t owoców i warzyw opuściło Egipt w 31 tygodniu roku

Ostatni tydzień lipca przyniósł niesamowite dane eksportowe z sektora ogrodniczego Egiptu. Z informacji Krajowego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynika, że Egipt opuściło 71 tys. świeżych i przetworzonych owoców i warzyw!

Szczegółowe dane pokazują, że w tym krótkim okresie Egipt wysłał około 45 000 ton warzyw i 26 000 ton owoców na 170 rynków międzynarodowych.

Warzywa: fasola znalazła się na szczycie eksportowej listy z wynikiem 8000 ton. Drugim w kategorii wolumenu sprzedaży na zagraniczne rynki gatunkiem okazał się ziemniak - 7000 ton. Mrożone mieszanki warzywne opuściły w tym czasie Egipt w ilości 6 tys. t. Łącznie wyeksportowano 50 rodzajów warzyw.

Owoce: Truskawki, co uczestników polskiej branży ogrodniczej dziwić nie może, były liderem eksportu owoców z tygodniowym wynikiem 10 000 ton, a następne pozycje przypadły mango i czerwonym winogronom, każda z kategorii eksportowych z wynikiem około 5000 ton. Łącznie Egipt wyeksportował 30 rodzajów owoców lub odrębnych produktów na ich bazie w ciągu zaledwie jednego tygodnia.

Produkty te wysłano na 170 rynków międzynarodowych, a wśród największych importerów znalazły się Sudan, Arabia Saudyjska, Stany Zjednoczone i Rosja.

Egipt – spichlerz starożytnego świata

Znaczenie Egiptu jako dostawcy żywności było istotne już w starożytności. Już jako rzymska prowincja, stał się on niezbędnym elementem budowy bezpieczeństwa żywnościowego cesarstwa, zwłaszcza miasta Rzym. Urodzajna delta Nilu zapewniała regularne i powtarzalnie wysokie dostawy pszenicy.

Obecnie pomimo wysokiej, wynoszącej 116 mln osób populacji i jedynie niewielkiego odsetka terytorium zdatnego do zagospodarowania rolniczego, Egipt wciąż jest ważnym eksporterem żywności.

Źródła: East Fruit, własne

04. wrzesień 2025 14:00