Mrozone owocePixabay
StoryEditortruskawki mrożone

Mrożone truskawki: Peru zagrozi Polsce i Egiptowi?

01.08.2025., 07:00h

Produkcja truskawek na mrożenie nie zawsze była opłacalna w Polsce. Tak przede wszystkim można wytłumaczyć kurczącą się skalę tej działalności w naszym kraju. Obecnie największym dostawcą mrożonej truskawki jest Egipt, ale zainteresowanie wejściem na ten globalny rynek wyraża otwarcie Peru.

Peru chce mocniej zaistnieć na rynku mrożonych truskawek

Mario Salazar Vergaray, specjalista zajmujący się peruwiańskim i światowym rynkiem owoców i przetworów, powiedział, że Peru ma potencjał, aby konkurować z wiodącymi krajami w światowym eksporcie mrożonych truskawek, takimi jak Egipt i Polska. Musimy udoskonalić techniki uprawy i zniwelować lukę technologiczną i merytoryczną wśród małych producentów – powiedział.

Cztaj także:

image
produkcja truskawek

Wysoka produkcja i eksport truskawek w 2024 roku. Ciekawe jak będzie po tym sezonie…

Według serwisu World‘s Top Exports, Egipt był liderem światowego eksportu mrożonych truskawek w 2024 roku, ze sprzedażą na poziomie 392 milionów dolarów, co stanowiło 27% globalnego handlu. Na kolejnych miejscach znalazły się Meksyk (186 milionów dolarów), Polska (126 milionów dolarów) i Chile (112 milionów dolarów). Peru zajęło ósme miejsce z wynikiem 56,8 miliona dolarów i 4% udziałem.

1 kg truskawek z rośliny to zbyt niska wydajność?

W Peru truskawki uprawia się od Barranca do Ica, a także w Cuzco, Lambayeque, Ancash i niektórych częściach Callejón de Huaylas. Zakładanie plantacji w pobliżu ośrodków miejskich pozwala obniżać koszty logistyczne i ułatwia dostęp do lokalnego rynku.

Pomimo wzrostu eksportu, Salazar ostrzegł, że uprawa truskawek nie stoi w Peru na najwyższym poziomie. Problemem jest na przykład produktywność. Rośliny na peruwiańskim wybrzeżu dają zaledwie 1 kilogram, a w górach – 700 gramów owoców. Musimy udoskonalić metody uprawy, aby zwiększyć wydajność plantacji. Osiągane obecnie plony są niezadowalające – stwierdził.

Podkreślił również potrzebę zagwarantowania bezpieczeństwa produktu, zarówno na eksport, jak i do spożycia krajowego. Sektor współpracuje z ekspertami i rządem, aby spełnić normy gwarantujące, że truskawki nie zawierają pozostałości chemicznych.

Źródło: agroperu.pe

01. sierpień 2025 07:02