
Peru chce mocniej zaistnieć na rynku mrożonych truskawek
Mario Salazar Vergaray, specjalista zajmujący się peruwiańskim i światowym rynkiem owoców i przetworów, powiedział, że Peru ma potencjał, aby konkurować z wiodącymi krajami w światowym eksporcie mrożonych truskawek, takimi jak Egipt i Polska. Musimy udoskonalić techniki uprawy i zniwelować lukę technologiczną i merytoryczną wśród małych producentów – powiedział.
Cztaj także:
Według serwisu World‘s Top Exports, Egipt był liderem światowego eksportu mrożonych truskawek w 2024 roku, ze sprzedażą na poziomie 392 milionów dolarów, co stanowiło 27% globalnego handlu. Na kolejnych miejscach znalazły się Meksyk (186 milionów dolarów), Polska (126 milionów dolarów) i Chile (112 milionów dolarów). Peru zajęło ósme miejsce z wynikiem 56,8 miliona dolarów i 4% udziałem.
1 kg truskawek z rośliny to zbyt niska wydajność?
W Peru truskawki uprawia się od Barranca do Ica, a także w Cuzco, Lambayeque, Ancash i niektórych częściach Callejón de Huaylas. Zakładanie plantacji w pobliżu ośrodków miejskich pozwala obniżać koszty logistyczne i ułatwia dostęp do lokalnego rynku.
Pomimo wzrostu eksportu, Salazar ostrzegł, że uprawa truskawek nie stoi w Peru na najwyższym poziomie. Problemem jest na przykład produktywność. Rośliny na peruwiańskim wybrzeżu dają zaledwie 1 kilogram, a w górach – 700 gramów owoców. Musimy udoskonalić metody uprawy, aby zwiększyć wydajność plantacji. Osiągane obecnie plony są niezadowalające – stwierdził.
Podkreślił również potrzebę zagwarantowania bezpieczeństwa produktu, zarówno na eksport, jak i do spożycia krajowego. Sektor współpracuje z ekspertami i rządem, aby spełnić normy gwarantujące, że truskawki nie zawierają pozostałości chemicznych.
Źródło: agroperu.pe