
Czy warto było odwiedzić gospodarstwo w Sierzchowach?
W dniu otwartym i pokazach udział wzięło kilkadziesiąt osób. Był to dla nich owocny sposób zagospodarowania niedzielnego popołudnia w spokojnej, relaksacyjnej atmosferze. Można było zapoznać się z podejmowanymi działaniami na Aroniowej Demo Farmie, zebrać owoce lub nabyć je, obejrzeć pokaz kombajnowego ich pozyskiwania, a także przymierzyć się do maszyn prezentowanych podczas wydarzenia. Odbył się także pokaz wytwarzania dżemu z dopiero co zerwanych owoców.
Organizatorami wydarzenia była firma Aronia Eggert, zaopatrująca plantatorów w sadzonki i skupująca owoce, oraz Gospodarstwo Pogodny Piątek, w którym uprawia się aronię a dodatkowo wytwarza miód. Na stosiku pierwszego z podmiotów można było zaopatrzyć się w przetwory aroniowe: soki, dżemy i konfitury. Na sąsiadującym stoisku dostępny był miód ze zlokalizowanej tuż obok pasieki i świeże owoce z pobliskiej kwatery aroniowej.
Maszyny zaprezentowały firmy Agroskład – ciągnik New Holland T4.80F S wraz z kosiarką bijakową Berti i rozsiewaczem nawozów Rauch MDS 8.2 oraz Agromod – urządzenie wielofunkcyjne mogące służyć jako wygarniacz gałęzi i belka herbicydowa.
Samozbiory aronii
Samozbiory aronii w tym roku przyciągnęły głownie zwolenników zdrowego sposobu odżywiania się. Plantatorów przyjechało na wydarzenie niewielu – każdy, komu nie wymarzła aronia zbiera owoce z uwagi na stawki w skupie najwyższe od wielu lat. Te w większości kraju osiągnęły już gotowość do zbioru. Badanie °Brix wykazało, że jagody w dniu wydarzenia na pokazowej plantacji miały ten wskaźnik na poziomie aż 25,0! Surowiec jest więc doskonałej jakości, ale jest go w skali kraju i Europy po prostu mało.
Oprócz możliwości zerwania samodzielnie owoców można było je zakupić gotowe. Była także możliwość uczestniczenia w pokazach gotowania dżemu – w tym roku był to dżem aroniowo-jabłkowy, ale odbyła się także degustacja dżemu z zeszłorocznego dnia otwartego, kiedy to do jego przygotowania oprócz aronii wykorzystano gruszki.
Z rozmów z uczestnikami wydarzenia (byli wśród nich m.in. przetwórcy aronii) jasno wynika, że w bieżącym sezonie popyt na surowiec wyraźnie przewyższa krajowe moce produkcyjne. Dla polskiej aronii otwierają się nowe mozliwości zbytu, ale z uwagi na mroźną wiosnę plonowanie i zbiory odbiegają od oczekiwań. To tłumaczy wzrost cen skupu. Owoce konwencjonalne wyceniane są już na 3,00 zł/kg w skupie, a w zakładach przetwróczych częso jeszcze wyżej. Aronia ekologiczna jest o kilkadziesit groszy droższa.
Organizatorzy planują już kolejną edycję Samozbiorów aronii. W 2026 roku zmieni ona jednak lokalizację Szczegóły podamy w przyszłym roku, ale już teraz zapraszamy do odwiedzania plantacji aronii.