
Całoroczna produkcja truskawek w gorącym kraju?
Rynek grecki wykazuje coraz większe zainteresowanie technologicznie zaawansowanymi wariantami uprawy truskawek. Niektórzy plantatorzy poważnie rozważają przejście na system bezglebowy – zarówno poprzez przekształcanie istniejących obiektów, jak i projektowanie nowych całorocznych konstrukcji.
Cyztaj także:
Zmiany w Grecji nie dotyczą jednak wyłącznie plantatorów truskawek. Podobnie jak w Polsce w Helladzie dostrzega się odchodzenie pojedynczych producentów od upraw pomidora i przeznaczanie szklarni na truskawki.
Czytaj także:
Andreas Lypas z Fertile Land, który uruchomił właśnie uprawę truskawki pod szkłem na powierzchni 1,5 przekonuje o licznych zaletach podjętej decyzji. Inwestycje w tak zaawansowany model produkcji owoców kusza możliwością całorocznego dostępu do rynków premium. Mają one znacznie większy potencjał generowania przychodów w porównaniu tradycyjnych kanałów zbytu. Całorocznie zbierana truskawka jest przeznaczona dla najbardziej wymagających detalistów sektora HORECA, rynków eksportowych o ścisłych standardach i klientów, którzy wymagają przewidywalności, regularności dostaw i wysokiej jakości produktu. Jest dobrze przystosowana do rolnictwa kontraktowego o stałych specyfikacjach. Strategiczne korzyści obejmują stabilny przepływ gotówki i potencjał zwrotu inwestycji kapitałowych, zwiększoną siłę przetargową producenta na rynku i rozwój marki produktu.
Uprawa truskawek pod szkłem jest kapitałochłonna. Z informacji przekazanych przez greckiego plantatora wynika, że koszt takiego systemu w Grecji zależy od wielu czynników, jak na przykład rodzaju szklarni, jej powierzchni czy poziomu automatyzacji. Orientacyjnie, szklarnia może kosztować około 85–100 euro za metr kwadratowy, a potencjalne plony mogą osiągnąć lub nawet przekroczyć 17 kg/m² rocznie, w zależności od gęstości sadzenia i zarządzania
Źródło: freshplaza.com