
Większe mozliwości ale i odpowiedzialność
Każdy rolnik zajmujący się sprzedażą swoich produktów w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) automatycznie bierze odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności, którą wprowadza do obrotu. Powinien zatem tak zorganizować swoje zaplecze, aby miało odpowiednie warunki higieniczne i sanitarne, a towar posiadał należyte oznakowanie. Jeśli żywność nie spełnia wymagań prawa żywnościowego lub stanowi zagrożenie dla życia czy zdrowia konsumenta, rolnik może ponieść konsekwencje prawne.
RHD - produkty pochodzenia roślinnego
Ten typ działalności polega na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. W ofercie mogą pojawić się produkty nieprzetworzone, jak owoce, warzywa lub przetworzone, np. dżemy, soki, przetwory owocowo-warzywne, czy oleje. Nad RHD produktów pochodzenia roślinnego nadzór sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Oznaczenia przetworów w ramach RHD
Czytaj także:
W miejscu sprzedaży żywności w ramach RHD należy umieścić:
- napis „rolniczy handel detaliczny”,
- dane: imię i nazwisko lub nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego RHD,
- adres prowadzenia produkcji.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje, że znakowanie opakowanej żywności zbywanej w ramach RHD musi być zgodne z wymaganiami:
- rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
- rozporządzenia MRiRW z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Przepisy o RHD
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) podaje, że w ramach RHD należy przestrzegać zasad, które znajdziemy w:
- rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia.
- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe
Wielu rolników swoją żywność przetwarza w domu. Reguły prowadzenia takiej działalności są określane stosownymi zapisami, np. chodzi o zasady dobrej praktyki higienicznej GHP rozporządzenia nr 852/2004. Między innymi ważne są wymagania dla pomieszczeń mieszkalnych, w których rolnik produkuje i przetwarza żywność.
Oto niektóre z nich:
- podstawą jest utrzymanie pomieszczeń w czystości w celu unikania zanieczyszczenia, np. przez zwierzęta i szkodniki,
- należy zadbać o dostępność urządzeń do utrzymywania higieny personelu (np. sprzęt do mycia i suszenia rąk, przebieralnie, toalety),
- trzeba zaopatrzyć się w łatwe do czyszczenia i dezynfekcji – gładkie, zmywalne, a także odporne na korozję powierzchnie do kontaktu z żywnością,
- należy zadbać o odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej,
- należy zorganizować odpowiednie warunki dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów,
- należy zapewnić należyte warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.
Jak trzeba pakować żywność zbywaną w ramach RHD?
W "Poradniku dobrej praktyki" zaznaczono, aby stosować materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Chodzi o to, aby żywność nie zepsuła się, ani nie zanieczyściła. Opakowania jednostkowe ponownego użytku, jak słoiki i butelki, muszą być dezynfekowane.
Jaki zlew?
Maksimum ochrony zapewni jedynie zlew dwukomorowy w domowej kuchni, w której rolnik prowadzi produkcję żywności, ponieważ pozwala na rozdzielenie różnych czynności mycia. W przeciwnym wypadku należy myć i dezynfekować zlew po poszczególnych czynnościach.
Do pomieszczeń produkcyjnych nie mogą mieć dostępu zwierzęta czy szkodniki, ponieważ roznoszą groźne dla zdrowia i życia człowieka drobnoustroje, pasożyty i bakterie.
Źródło: GIW, GIS, Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe