RHD produktów pochodzenia roślinnego – jakie obowiązują wymogi higieniczne?Envato elements 
StoryEditor

RHD - jakie obowiązki i wymogi regulują tę działalność?

03.09.2025., 07:00h

Przetwarzanie owoców na podstawie przepisów o RHD wydaje się kuszące. Sprzedaż soków czy dżemów pozwoli wydłużyć okres generowania przychodu w gospodarstwie a także zagospodarwać ewentualną nadwyżkę plonu w szczycie sezonu. Zanim jednak podejmiemy decyzję o rozpoczęciu RHD należy dokładnie wczytać się we wszystkie przepisy regulujące wymogi sanitarne, które są zawarte w odpowiednich rozporządzeniach.

Większe mozliwości ale i odpowiedzialność

Każdy rolnik zajmujący się sprzedażą swoich produktów w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) automatycznie bierze odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności, którą wprowadza do obrotu. Powinien zatem tak zorganizować swoje zaplecze, aby miało odpowiednie warunki higieniczne i sanitarne, a towar posiadał należyte oznakowanie. Jeśli żywność nie spełnia wymagań prawa żywnościowego lub stanowi zagrożenie dla życia czy zdrowia konsumenta, rolnik może ponieść konsekwencje prawne.

RHD - produkty pochodzenia roślinnego

Ten typ działalności polega na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. W ofercie mogą pojawić się produkty nieprzetworzone, jak owoce, warzywa lub przetworzone, np. dżemy, soki, przetwory owocowo-warzywne, czy oleje. Nad RHD produktów pochodzenia roślinnego nadzór sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Oznaczenia przetworów w ramach RHD

Czytaj także:

image
samozbiory haskapu

Samozbiory jagody kamczackiej bardzo udane!

W miejscu sprzedaży żywności w ramach RHD należy umieścić:

  • napis „rolniczy handel detaliczny”,
  • dane: imię i nazwisko lub nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego RHD,
  • adres prowadzenia produkcji.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje, że znakowanie opakowanej żywności zbywanej w ramach RHD musi być zgodne z wymaganiami:

  • rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
  • rozporządzenia MRiRW z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Przepisy o RHD

Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) podaje, że w ramach RHD należy przestrzegać zasad, które znajdziemy w:

  • rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia.
  • ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe

Wielu rolników swoją żywność przetwarza w domu. Reguły prowadzenia takiej działalności są określane stosownymi zapisami, np. chodzi o zasady dobrej praktyki higienicznej GHP rozporządzenia nr 852/2004. Między innymi ważne są wymagania dla pomieszczeń mieszkalnych, w których rolnik produkuje i przetwarza żywność.

Oto niektóre z nich:

  • podstawą jest utrzymanie pomieszczeń w czystości w celu unikania zanieczyszczenia, np. przez zwierzęta i szkodniki,
  • należy zadbać o dostępność urządzeń do utrzymywania higieny personelu (np. sprzęt do mycia i suszenia rąk, przebieralnie, toalety),
  • trzeba zaopatrzyć się w łatwe do czyszczenia i dezynfekcji – gładkie, zmywalne, a także odporne na korozję powierzchnie do kontaktu z żywnością,
  • należy zadbać o odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej,
  • należy zorganizować odpowiednie warunki dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów,
  • należy zapewnić należyte warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.

Jak trzeba pakować żywność zbywaną w ramach RHD?

W "Poradniku dobrej praktyki" zaznaczono, aby stosować materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Chodzi o to, aby żywność nie zepsuła się, ani nie zanieczyściła. Opakowania jednostkowe ponownego użytku, jak słoiki i butelki, muszą być dezynfekowane.

Jaki zlew?

Maksimum ochrony zapewni jedynie zlew dwukomorowy w domowej kuchni, w której rolnik prowadzi produkcję żywności, ponieważ pozwala na rozdzielenie różnych czynności mycia. W przeciwnym wypadku należy myć i dezynfekować zlew po poszczególnych czynnościach.

Do pomieszczeń produkcyjnych nie mogą mieć dostępu zwierzęta czy szkodniki, ponieważ roznoszą groźne dla zdrowia i życia człowieka drobnoustroje, pasożyty i bakterie.

Źródło: GIW, GIS, Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe

 

03. wrzesień 2025 12:21