Mateusz Maruszewski, Farma Mój OwocMichał Piątek
StoryEditormałe przetwórstwo

Od plantacji do przetwórstwa

22.01.2025., 15:00h

O tym jak plantator może stać się przetwórcą mówił na Berry Innovation Conference 2024 Mateusz Maruszewski. Przekazane przez niego informacje pochodziły z własnych doświadczeń z minionych kilku lat. W swym gospodarstwie produkuje on truskawki i maliny, ale od pewnego czasu także dżemy, soki i polewy lodowe (variegato).

Farma Mój Owoc

Gospodarstwo to rozwijane  jest od ok. dekady. Owoce rosną w coraz większej mierze pod tunelami foliowymi. Równolegle do produkcji podejmowne są działania marketingowe wspierające sprzedaż. Starania te znajdują przełożenie w zdobywanych laurach. Tylko w roku 2024 Mateusz Maruszewski otrzymał wyróżnienia takie jak Jagodowa Marka Roku oraz Rolnik Lubelszczyzny. Wpływ na rozwój gospodarstwa, wielkość i jakość produkcji owoców, miały filmy zamieszczane w mediach społecznościowych, głównie na TikToku. Plantator korzysta także z Facebook-a i serwisu YouTube. Bierze udział w regionalnych spotkaniach, stara się być aktywnym w telewizji, także o zasięgu ogólnokrajowym.

Nadwyżka owoców do zagospodarowania

Pewnym problemem w gospodarstwie były okresy dużej podaży owoców na rynku. Powracają one wciaż w każdym sezonie. Zamiast zbywać owoce po niskich cenach gospodarz zdecydował się na ich przetwórstwo właśnie w okresach, gdy rynek nie jest w stanie zaoferować za nie satysfakcjonującej gratyfikacji.

Pierwszym produktem wytwarzanym przez rodzinę Maruszewskich były dżemy. Zakupiony został mroźniczy kontener morski, w którym zamrożone zostały owoce w czasie, gdy popyt na nie był ograniczony. Wyłącznie owoce z własnego gospodarstwa stanowiły surowiec do przetwórstwa. Nabywców na gotowe produkty plantator znajduje głównie w Internecie. Plantator przedstawił ciekawe wyliczenia. Wynika z nich, że 1 kg truskawek sprzedawanych w postaci dżemu ma wartość 28 zł, a więc dwukrotnie większą niż świeże owoce średnio w trakcie sezonu.

Od minionego roku, po wieloletnim okresie edukacji, rodzina Maruszewskich zdecydowała się produkować i sprzedawać lody. Powstają one w oparciu o wypracowane receptury na bazie owoców z gospodarstwa i lokalnie nabywanego mleka. W kwietniu 2024 roku w Michowie uruchomiony został pierwszy punkt sprzedaży lodów. Obecnie sprzedawane są one już w 5 stałych  lokalizacjach. Lody z farmy można degustować także na niektórych dożynkach, dniach pola i tego typu imprezach plenerowych, gdzie sprzedawane są ze specjalnie przygotowanych do tego celu samochodów dostawczych.

Wyróżnić się jakością

Produkcja wysokiej jakości lodów, o poprawnych relacjach składników i podanie ich w optymalnej temperaturze wynoszącej -13 °C jest bardzo trudne. To proces ściśle matematyczny na etapie planowania i wymagający wiele troski w trakcie realizacji. Ale po prostu się opłaca – mówił w Małej Wsi w trakcie Berry Innovation Conference Mateusz Maruszewski. Dodał, że w tym roku w lodziarni zadebiutował nowy sorbet truskawkowy z siedmioma ziołami. Wytwarzany jest na bazie specjalnie wyselekcjonowanej odmiany truskawek. Konsekwentnym celem działań, tak na etapie produkcji owoców deserowych jak i przetworów na bazie surowca z własnego gospodarstwa jest zachowanie najwyższej jakości. Takie nastawienie pozwala na uzyskanie przewagi konkurencyjnej i dalszy rozwój.

30. styczeń 2025 18:40