Owoce truskawkiUpl
StoryEditorspożycie truskawek

Truskawki - dłuższy sezon i rekordowe zainteresowanie!

30.09.2025., 06:00h

Owoce jagodowe je coraz więcej Polaków. Lato tego roku było kolejnym rekordowym dla wielu gatunków. Także truskawki biły historyczne rekordy kilkakrotnie. Na początku lata – w czerwcu – jadło truskawki 30 mln osób, to aż 93% badanych. Rekordowy był także sierpień, w którym truskawki jadło aż 11 mln Polaków (34%). Stały wzrost zainteresowania truskawkami komentują Agnieszka i Michał Leleń, plantatorzy z Małopolski, laureaci tytułów Truskawkowej Marki Roku 2024 i Jagodowej Marki Roku 2025.

Ulubiony owoc Polaków – truskawki!

image

Truskawki podane na stole

FOTO: Polskie Superowoce

Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej oczekiwany owoc sezonowy. Krajowe owoce dostępne są od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Pierwsze pojawią się truskawki ze szklarni, zwykle w tuż przed Wielkanocą. Od majówki dostępność wzrasta gdyż pojawiają się owoce z tuneli i spod osłon. Każdego dnia rośnie na nie popyt. W czerwcu pojawiają się owoce z upraw polowych a konsumpcja strzela w górę.

Czytaj także:

image
polskie maliny

Ta informacja ucieszy plantatorów malin - spożycie rubinowych jagód coraz powszechniejsze wśród Polaków

Je truskawki 98% Polaków i w każdym praktycznie miesiącu roku zyskują one nowych konsumentów. Wzrosty wynikają z rosnącej dostępności owoców deserowej jakości i coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej ich wybitnych walorów zdrowotnych.

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”

image

Najpopularniejsze owoce sierpnia

FOTO: Polskie Superowoce

W sierpniu br. truskawki jadło 34% badanych, czyli ponad 11 mln Polaków. To najwyższy wynik sierpniowych pomiarów w historii realizowanego od 6 lat unikalnego monitoringu konsumpcji. Przypomnijmy, że w czerwcu br. truskawka pobiła historyczny rekord ilości konsumentów - jadło ją aż 93% Polaków, czyli 30 mln osób.

W badaniach tego typu nie uczestniczą dzieci. Są one reprezentatywne dla osób dorosłych, w wieku 15 lat i więcej. Warto o tym pamiętać w przypadku truskawek, które jedzą także dzieci.

image

Agnieszka i Michał Leleń, Truskawka od Rolnika

FOTO: Michał Piątek

Rekordowe spożycie truskawek świadczy o tym, że konsumenci doceniają ofertę polskich plantatorów. Wybierają to co zdrowe, lokalne, jedzą zauważalnie więcej warzyw i owoców. Efekty przynosi promocja, coraz więcej rolników prowadzi też sprzedaż bezpośrednią i zaprasza na samozbiory. Można przyjechać na plantację całą rodziną i pokazać dzieciom jak rosną owoce. Dzieci mają wielką frajdę gdy mogą zerwać owoce prosto z krzaczka - mówią Agnieszka i Michał Leleń, plantatorzy z małopolskiego Maszkowa. Bezpośredni kontakt z klientem pozwala - nam plantatorom - poznać potrzeby konsumentów i wyjść im naprzeciw. Wielu buduje swoje marki – dodają państwo Leleń, których marka „Truskawka od Rolnika” została doceniona przez branże i zdobyła tytuły Truskawkowej Marki Roku 2024 i Jagodowej Marki Roku 2025.

image

Korzyści z jedzenia truskawek

FOTO: Polskie Superowoce

Jagodowe codziennie

Owoce jagodowe je coraz więcej Polaków. Lato tego roku było kolejnym rekordowym dla wielu gatunków. W sierpniu najpopularniejsze były, będące w szczycie sezonu, maliny i borówki. Trzecim najpopularniejszym owocem jagodowym sierpnia były truskawki.

Czytaj także:

image
polskie superowoce

Borówki najchętniej spożywanym owocem w Polsce w sierpniu! Kolejny rekord konsumpcji

Nie tylko truskawki, także borówki i maliny zanotowały w sierpniu swoje historyczne rekordy ilości konsumentów. Borówki jadło 21,5 mln (66%) a maliny 18,1 mln osób (56%).

Czas na polskie superowoce!

Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Są częścią polskiej kuchni i naszych tradycji kulinarnych. Określenie „superowoce” oznacza ich wybitne, potwierdzone wieloma badaniami, walory prozdrowotne. Truskawki - pierwszy owoc jagodowy sezonu - to nie tylko smak lata, ale prawdziwa tarcza dla naszego serca, mózgu i odporności.

Truskawki są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i kondycje naszej skóry. Zawierają również mangan, który wspiera zdrowie kości i układ nerwowy. Dzięki dużej ilości błonnika, truskawki wspomagają trawienie i pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Dodatkowo, są źródłem antocyjanów, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Wzrost konsumpcji truskawek to dobra wiadomość dla producentów, którzy starają się rozwijać rynek tych owoców i wydłużać polski sezon. Inwestycje w uprawy oraz dystrybucję truskawek, poza najbardziej tradycyjnym ich sezonem, mogą wpłynąć na dalszy wzrost ich popularności.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

30. wrzesień 2025 06:02