StoryEditorpolskie maliny

Ta informacja ucieszy plantatorów malin - spożycie rubinowych jagód coraz powszechniejsze wśród Polaków

28.09.2025., 06:00h

Jeszcze nigdy w sierpniu tak wielu Polaków nie jadło malin. Wieloletni monitoring Kantar Polska pokazuje, że w sierpniu maliny maiły 18,7 mln konsumentów. Rosnącą popularność malin i modę na to, co lokalne komentują Karolina i Mateusz Wójcik, plantatorzy z wielkopolskiej Owocowej Kryjówki w Gąsawach, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Polska malinową potęgą

Polska jest jednym z najważniejszych producentem malin na świecie i największym w Unii Europejskiej. Sezon na te polskie superowoce trwa od wiosny do jesieni. Od lat polskie maliny w lipcu mogą wręcz dominować na stołach Europejczyków. Tym bardziej cieszy doskonały wynik w kolejnym miesiącu lata.

Czytaj także:

image
rynek malin

Rynek malin: Polska rozdaje karty w UE, ale…

Rosnąca konsumpcja malin w sierpniu

W sierpniu maliny jadło 18,7 mln Polaków. To podobna ilość konsumentów jak w lipcu. Trendy konsumpcji są jednoznaczne - maliny są wśród konsumentów coraz popularniejsze. Wynik 58% jest najwyższym w historii sierpniowych pomiarów, włącznie z okresem wzmożonej konsumpcji owoców w czasie pandemii (2020).

image

Spożycie malin wzrasta

FOTO: Polskie Superowoce

Dla wielu gatunków, poziom konsumpcji z pandemii, wyznacza pułap trudny do pobicia. Jest tak w przypadku aronii i czarnej porzeczki. Pandemia to był czas wzmożonych zakupów produktów postrzeganych jako zdrowe, owocowych przetworów, owoców mrożonych i liofilizowanych. Wtedy Polacy pokazali, że postrzegają warzywa i owoce jako podstawa zdrowego odżywania i produkty budujące odporność. Bardzo wzrosły deklaracje prozdrowotne, ponad połowa Polaków (58%, wzrost aż o 16 p.p.) zobaczyła zależność pomiędzy tym co je a swoją odpornością.

Czytaj także:

image

Dyskusyjne prognozy zbiorów GUS? Tylko truskawki z mniejszym plonem

Maliny należą do tych gatunków, dla których pandemia była wręcz otwarciem nowego rozdziału w konsumpcji. Wielu plantatorów rozwijało produkcję owoców deserowych (nowe odmiany, systemy nawadniania, produkcja pod osłonami). To dlatego dziś także jesień to bardzo dobry czas, by wkomponować ten naturalny skarb w nasze codzienne rutyny.

Wzrost spożycia malin cieszy plantatorów

Z prawdziwą satysfakcją obserwujemy modę na wieś i rosnące zainteresowanie m.in. malinami. Zarówno ich spożyciem, jak i walorami smakowymi. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na jakość owoców. Stanowi to dla nas - producentów i bezpośrednich sprzedawców - najlepsze potwierdzenie wartości naszej pracy - mówią Karolina i Mateusz Wójcik, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

image

Wzrost spożycia owoców jagodowych

FOTO: Polskie Superowoce

Maliny należą do gatunków, które zyskują najszybciej. W liczbach bezwzględnych, w okresie 4 lat - od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i właśnie malin. Maliny zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób.

Moda na lokalność i przetwory

W bieżącym sezonie szczególne uznanie zyskała możliwość mrożenia i przetwarzania malin, tak aby ich aromatem i słodyczą można było cieszyć się przez cały rok. Zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania dżemami malinowymi. Klienci chętnie pytają też o wskazówki dotyczące samodzielnego przygotowywania dżemów, soków czy przechowywania owoców - opisują Karolina i Mateusz Wójcik z gospodarstwa „Owocowa Kryjówka w Gąsawach”.

Zwiększenie konsumpcji malin to efekt zmieniających się nawyków żywieniowych i rosnącej świadomości prozdrowotnej. Obok mody na wieś, zyskują na popularności naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę. Kuszą smakiem i aromatem, nasze maliny to prawdziwe superowoce. Warto jeść je każdego dnia. Polska jest jednym z ich największych producentów malin, a sezon na nie trwa znacznie dłużej, niż myślisz. Warto przybliżać ich walory i gamę zastosowań kulinarnych, tak by wspierać rosnący popyt na jesienne maliny.

Dla zdrowia i dla urody

image

4 powody dla których warto jeść maliny

FOTO: Polskie Superowoce

Maliny to potężne źródło witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki wysokiej zawartości kwasu elagowego, mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie malin wspomaga odporność organizmu, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie skóry i pomagają utrzymać dobrą formę. To także owoc o niskiej kaloryczności, idealny dla osób dbających o linię.

Prezentowane badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Realizuje je Kantar Polska w ramach projektu Core Team. Badania dostarczają wyników na temat liczby konsumentów poszczególnych gatunków i ich przetworów, i częstotliwości konsumpcji.

Źródło: www.polskiesuperowoce.pl

29. wrzesień 2025 17:36