StoryEditoreksport borówek

Eksport borówek do Japonii? Meksyk pokazuje, że to możliwe

07.09.2025., 09:30h

Japoński rynek uchodzi za dość mocno izolowany. Nie jest łatwo wejść tam z żywnością, ale gdy już się uda, ten wyspiarski kraj oferuje dość stabilne możliwości sprzedaży w oparciu o wieloletnie relacje.

Japonia – rynek zbytu z dużym potencjałem

Japonia to rynek interesujący dla producentów borówek, znany z zamożnych konsumentów, którzy cenią jakość i długoterminowe relacje z dostawcami. W 2024 roku Japonia zaimportowała 1895 ton borówek o wartości około 25 milionów dolarów. Rynek ten koncentruje się wokół kilku kluczowych dostawców, głównie z obu Ameryk. Wiodącymi są Meksyk, Stany Zjednoczone i Chile, a mniejsze ilości pochodzą z Kanady, Wielkiej Brytanii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Nowej Zelandii i Chin.

Czytaj także:

image
eksport do Japonii

Polska żywność w Japonii?! To całkiem realna perspektywa

Meksyk był wiodącym dostawcą borówek na japoński rynek w 2024 roku, odpowiadając za 59,75% importu. Wartość sprzedaży wyniosła prawie 15 milionów dolarów, kreowana przez dostawy w okresach niskiej produkcji z innych krajów.

Stany Zjednoczone zajęły drugie miejsce z 21,26% udziału w rynku i sprzedażą nieznacznie przekraczającą 5 milionów dolarów. Ich rola na rynku japońskim jest związana z bliskością geograficzną i umowami handlowymi.

Chile zajęło trzecie miejsce z wynikiem 14,74%, co przełożyło się na obrót wielkości 3,6 mln dolarów. Pozycję kraju wzmacnia sprawna logistyka morska.

Kanada dostarczyła 2,5% sprowadzonych w zeszłym roku do Japonii borówek, a Wielka Brytania odegrała marginalną rolę, głównie w oparciu o reeksport lub dostawy niewielkich ilości towaru premium.

Japoński rynek borówek nadal koncentruje się wokół kilku dostawców, przy czym na Meksyk, Stany Zjednoczone i Chile przypada ponad 95% wolumenu importu. Polska coraz mocniej zaznacza swoją obecność na niektórych azjatyckich rynkach, jednak Japonia z uwagi na uwarunkowania geograficzne wydaje się celem bardzo ambitnym. Co innego, gdy mowa o przetworach jagodowych. W tym względzie, mając na uwadze polskie tradycje przetwórcze, szanse na uszczknięcie kawałka japońskiego tortu wydaje się znacznie większa.

Źródło: Blueberries Consulting

08. wrzesień 2025 16:35