
Dynamiczny wzrost rynku borówek w Meksyku
Meksyk szybko stał się jednym z wiodących eksporterów borówki na świecie, obsługując głównie rynki amerykański i kanadyjski. W 2022 r. eksport świeżych borówek z Meksyku wyniósł łącznie 71 509 t, co stanowi jedynie niewielki spadek (2%) w porównaniu z rokiem poprzednim. Dzięki nowym nasadzeniem i innowacjom produkcyjnym zwiększającym plony, zgodnie z szacunkami USDA, meksykańska produkcja borówek w 2024 r. osiągnęła 81 000 t.
Meksyk stanął jednak w obliczu silnej konkurencji ze strony Peru na rynkach globalnych. Peruwiański eksport w miesiącach zimowych wkroczył w tradycyjne okno podaży borówek z Meksyku, które cieszyło się wysokimi cenami wczesną wiosną. Mimo to Meksyk pozostaje niezastąpiony, zwłaszcza jeśli chodzi o dostarczanie świeżych borówek na rynek amerykański w okresie przejściowym, czyli zimą i wiosną, zanim rozpoczną się krajowe zbiory w USA.
Gdzie Meksykanie sprzedają borówki?
Prawie 97% meksykańskiego eksportu borówek trafia do Stanów Zjednoczonych. Odzwierciedla to bliskość geograficzną i korzystne porozumienia handlowe w ramach USMCA/NAFTA. Tak przynajmniej było do rozpoczęcia drugiej, silnie turbulentnej w relacjach międzynarodowych prezydentury Donalda Trumpa.
Meksykańskie jagody mogą trafiać na półki sklepowe w USA w ciągu kilku dni a nawet godzin w przypadku tych transportowanych ciężarówkami do Teksasu czy Kalifornii. Daje im to przewagę świeżości nad owocami z Ameryki Południowej, które muszą podróżować drogą morską. Taka sytuacja pozwoliła Meksykowi na zajęcie solidnej pozycji w zakresie dostaw "sezonowych", głównie od stycznia do kwietnia, a także późną jesienią.
Meksykanie rozglądają się za innymi kierunkami zbytu borówek
W ostatnich latach meksykańscy eksporterzy zaczęli również dywersyfikować kierunki eksportu – niewielkie wolumeny zostały przetestowane w Europie i Azji – ale Stany Zjednoczone zapewne pozostaną dominującym nabywcą do 2030 r. Konsumpcja borówek w USA na mieszkańca nadal rośnie, oferując Meksykowi rosnące możliwości sprzedaży.
Co godne uwagi, około 20 000 ton borówek jest także importowanych do Meksyku zimą, prawdopodobnie z Peru lub Chile, co pokazuje, że Meksyk jest zarówno eksporterem, jak i punktem redystrybucji.
Całoroczna produkcja borówek możliwa w Meksyku
Klimat i system produkcji Meksyku umożliwiają ciągłą uprawę w niektórych regionach (np. centralne wyżyny Meksyku i Baja). Branża zainwestowała w uprawę pod osłonami, np. w siatki cieniujące i tunele oraz uprawę w substratach, aby wydłużyć sezon i chronić plon przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Jednak dostępność wody może być problemem – warunki suszy stanowiły wyzwanie dla plantatorów w niektórych obszarach, chociaż w latach 2023/24 było wystarczająco dużo wody dla rozwijających się upraw.
W wyniku tych inwestycji i naturalnych zalet oczekuje się, że produkcja Meksyku będzie nadal umiarkowanie rosła każdego roku. Prognozy sugerują, że Meksyk może osiągnąć zakres 90 000–100 000 t rocznej produkcji pod koniec dekady, co przełożyłoby się na być może 70–80 tys. t eksportu, przy założeniu, że krajowe spożycie również nieco wzrośnie.
Jest wzrost borówkowej branży, ale są także zagrożenia
Jednym z przeciwności dla Meksyku jest globalne środowisko rynkowe. Aktywność borówkowego sektora w Peru sprawia, że borówki są powszechniejsze, więc tempo wzrostu eksportu Meksyku osłabło. Dlatego też dość szybko do towarowej uprawy wdrożono odmiany o ulepszonej genetyce, często poprzez partnerstwa z globalnymi firmami jagodowymi, takimi jak Driscoll‘s, W efekcie tych działań Meksykanie uzyskują borówki o większych rozmiarach i smaczniejsze.
Czytaj także:
Borówkowe perspektywy Meksyku i Hiszpanii
Podsumowując, wygląda na to, że Meksyk pozostanie jednym z trzech największych eksporterów na świecie, nawet pomimo nowych taryf celnych nałożonych przez administrację Donalda Trumpa, i filarem dostaw do Ameryki Północnej poza sezonem w USA. Choć dynamika wzrostu nie dorównuje tej obserwowanej w Peru, meksykański sektor borówki znajduje się na solidnej, zrównoważonej ścieżce wzrostu do 2030 r., wspieranej przez silny popyt w USA.
Hiszpania także zachowa silną pozycję w światowym rynku borówkowym, pewnie też pozycję lidera w Europie. Podobnie jak w przypadku Meksyku, największym atutem jest bliskość chłonnego i zamożnego rynku, w tym wypadku UE. I podobnie jak w przypadku Meksyku, bardzo poważnym zagrożeniem dla dalszego wzrostu jest presja wywierana przez kraj z sąsiedniego kontynentu, w tym wypadku Maroko. Tu także prognozuje się wzrost, choć będzie on zapewne znacznie mniej dynamiczny w Meksyku.
Źródło: East Fruit