Spotkanie w Szczepanówce 8 lipca 2025 rokuMichał Piątek
StoryEditorrodzinne gospodarstwo

Borówki, maliny i nie tylko – bezpieczna dla ludzi i przyrody produkcja owoców i przetworów

19.07.2025., 07:00h

Szczepanówka – rodzinne gospodarstwo ogrodnicze i tłocznia soków zlokalizowane pod Lublinem – to przykład harmonijnego połączenia towarowej produkcji owoców i przetworów z poszanowaniem natury, bioróżnorodności i zrównoważonego rolnictwa.

Rodzinne gospodarstwo z tradycją i nowoczesnym podejściem

image

Elżbieta i Aleksandra Buła, Szczepanówka

FOTO: Michał Piątek

Szczepanówka, prowadzona przez Elżbietę Buła oraz jej córki Aleksandrę i Martę, mieści się w Kolonii Świdnik Mały (woj. lubelskie). Na plantacjach uprawiane są m.in. jabłonie, grusze, czereśnie, wiśnie, maliny i borówki.

Czytaj także:

image
owady zapylające

Owady zapylające na plantacjach – działania fundacji Time 4 Bee i jej partnerów

Gospodarstwo należy do Zrzeszenia Producentów Owoców STRYJNO SAD, przez które trafia na rynek większość owoców. Szczególnie ważną częścią działalności jest jednak własna przetwórnia oraz sprzedaż bezpośrednia przetworów wytwarzanych na miejscu.

W ofercie Szczepanówki znajduje się obecnie około 250 produktów, głównie opartych na owocach, warzywach i ziołach z własnych upraw. Właścicielki przykładają ogromną wagę do stosowania metod niechemicznych i wspierania naturalnej równowagi biologicznej – zarówno przy produkcji owoców deserowych, jak i surowca do przetwórstwa.

Wszystkie rozwiązania wdrażane w naszym gospodarstwie mają na celu ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Stawiamy na metody zgodne z naturą. Od lat korzystamy z zasad Integrowanej Produkcji Roślin, posiadamy certyfikat Global G.A.P., a niedawno wdrożyłyśmy również praktyki zrównoważonego rolnictwa – opowiadała Aleksandra Buła podczas spotkania 8 lipca w malinowej i borówkowej kwaterze gospodarstwa.

Nowoczesność w służbie natury

Codzienne decyzje agrotechniczne wspiera zainstalowana w gospodarstwie stacja meteorologiczna. Dzięki niej możliwe jest wykonywanie zabiegów dokładnie wtedy, gdy są one potrzebne i przyniosą najlepsze rezultaty. Matematyczne modele prognozujące rozwój chorób i szkodników pozwalają ograniczyć liczbę interwencji – z pozytywnym skutkiem dla środowiska. Stacja w gospodarstwie działa już od ponad 10 lat.

Ważnym elementem działań proekologicznych jest troska o owady zapylające. Na terenie gospodarstwa działa pasieka pszczoły miodnej, a dodatkowo wprowadzono murarkę ogrodową i rogatą – gatunki zapylające w niższych temperaturach niż pszczoła miodna. Gospodynie samodzielnie przygotowują dla nich siedliska z trzciny i specjalnych formatek.

Dzięki obecności zapylaczy nie musimy martwić się o skuteczne zapylenie upraw, nawet przy mniej korzystnej pogodzie – mówiła Aleksandra Buła, która zdobywa wiedzę pszczelarską w Technikum w Pszczelej Woli. Jej mama Elżbieta i siostra Marta są już absolwentkami tej szkoły.

Z pomocą w ochronie upraw przychodzi również przyroda – w sadach rozlokowano budki lęgowe dla sikorek, które skutecznie eliminują owady szkodliwe dla roślin. Dodatkowo zamontowano specjalne budki dla pustułek i sów, wspierających naturalną redukcję populacji gryzoni. W gospodarstwie mile widziane są także ptaki drapieżne, takie jak jastrzębie, które pomagają utrzymać równowagę ekologiczną.

Blisko klienta – z sercem i pasją

Bezpośredni kontakt z klientami to jeden z fundamentów działalności Szczepanówki. Włożyliśmy wiele pracy w to, by nasza produkcja była przyjazna dla środowiska. Jesteśmy dumne, że nam się to udało – podkreśla Elżbieta Buła.

Latem gospodarstwo organizuje spotkania degustacyjne, podczas których odwiedzający mogą spróbować soków i cydrów, a także poznać tajniki produkcji. Coraz więcej firm decyduje się na organizację spotkań integracyjnych w tym miejscu, a wycieczki szkolne to codzienność w sezonie – dzieci poznają technologię przetwórstwa, smakują lokalnych przysmaków i odwiedzają profesjonalny sad.

image

Wnętrze apidomku do uloterapii

FOTO: Michał Piątek

Nowością w ofercie jest ApiDomek do uloterapii (inhalacji powietrzem ulowym) – niewielkie pomieszczenie znajdujące się w pasiece, w którym można bezpiecznie przebywać w bezpośrednim sąsiedztwie pszczół. Przesiąknięte aromatem miodu, propolisu i wosku powietrze ma właściwości relaksujące i prozdrowotne. W zależności od sezonu domek może być zasiedlony przez maksymalnie sześć rodzin pszczelich.

Szczepanówka stawia na jakość, nie ilość

Nie zależy nam na zwiększaniu produkcji tylko po to, by wejść do supermarketów. Chcemy pozostać lokalnym gospodarstwem, produkującym owoce na potrzeby rynku świeżego i naszej przetwórni. To daje nam radość i satysfakcję. Największą nagrodą jest, gdy klienci przyjeżdżają specjalnie po nasze produkty – mówi Aleksandra Buła.

Działająca przy gospodarstwie przetwórnia świadczy również usługi dla innych rolników – umożliwiając im przetwarzanie owoców i warzyw z własnych upraw. Ten kierunek działalności ma być kontynuowany w nadchodzących latach.

19. lipiec 2025 07:02