Agata i Mateusz Kwiatkowscy w swym gospodarstwieMichał Piątek
StoryEditoruprawa malin

Maliny na deser i pod zbiór kombajnowy – innowacyjne podejście do produkcji

10.06.2025., 07:00h

W gospodarstwie Agaty i Mateusza Kwiatkowskich zlokalizowanym w Józefowie na południu Mazowsza malina odgrywa szczególną rolę. Jest wiodącym gatunkiem w strukturze upraw. Choć celem podejmowanych prac jest uzyskanie towaru premium dla odbiorców owocu deserowego, to pewne nadzieje wiąże się tu także z produkcją pod zbiór mechaniczny surowca do przetwórstwa.

Maliny w tunelach

image

Owoce odmiany ‘Enrosadira‘ przygotowane do sprzedaży

FOTO: Michał Piątek

Pod tunelami jagodowe uprawia się tu na powierzchni 3,0 ha. Wiodącym gatunkiem jest malina, której areał pod folią zajmuje 2,4 ha. Aktualnie jedyną owocującą selekcją jest znana i powszechnie uznawana za deserowy standard w Polsce ‘Enrosadira‘. Rośnie ona na 1,2 ha powierzchni. Sezon 2025 jest czwartym rokiem w którym z krzewów zrywa się owoce i jednocześnie ostatnim. W przygotowaniu są już rośliny, które docelowo zastąpią tę wyeksploatowane już mocno maliny.

Wiosną założono na pozostałej części tunelów nową plantację z sadzonek plug odmiany ‘Serena‘. Obecnie rośnie ona w podwójnej obsadzie. Wyprowadzona zostanie na jesienny zbiór, ale jednocześnie budowane będą pędy, które w roku 2026 zaowocują we wcześniejszym terminie. Po likwidacji stanowiska z ‘Enrosadirą‘ tam właśnie przeniesiona zostanie połowa młodych roślin włoskiej selekcji.

Obserwowaliśmy ‘Serenę‘ od kilku lat. Ale po pierwsze, nie było potrzeby wymiany nasadzeń, a po drugie, była to jednak pewna niewiadoma. Teraz, gdy przekonaliśmy się, że odmiana ta sprawdza się w Polsce i że jest plenna, a owoce są duże i bardzo trwałe w obrocie, wykonujemy zdecydowany krok właśnie w kierunku tej kreacji – wyjaśnia Mateusz Kwiatkowski.

Czytaj także: 

image
maliny premium

Malina odmiany ‘Serena‘ – plusy i minusy

‘Serena‘ – usuwać boczne odrosty czy nie?

Jedną z cech odmiany ‘Serena‘ jest tworzenie licznych pędów bocznych. Narosło nieco dyskusji wokół tego, czy należy je usuwać, czy pozostawiać. Za pozostawianiem przemawia spora ilość plonu, które te są w stanie wyprodukować. Mateusz Kwiatkowski jest jednak zwolennikiem ich usuwania. W jego opinii boczne wybicia osłabiają wzrost pędów z ziemi, komplikują uzyskanie silnego i plennego long cane-a na kolejny sezon.

Jak smakują maliny odmiany ‘Serena‘?

Inną kontrowersyjną nieco kwestią jest smak owoców. ‘Serena‘ w tym względzie może odstawać od odmian wydających najsłodsze jagody. Tak, ale niekoniecznie. Próbowaliśmy malin odmiany ‘Serena‘ w różnych gospodarstwach i ten parametr wykazywał mocne zróżnicowanie. W jednym przypadku faktycznie smak zdecydowanie nie był zaletą. W innym gospodarstwie maliny były zupełnie poprawne. Z pewnością bardzo wiele można uzyskać na tym polu poprzez modyfikacje pożywek. Tyle tylko, że to zawsze "coś za coś" – więcej potasu, to lepsze wysłodzenie, ale krótszy shelf life – wyjaśnia gospodarz.

Sadzak problemem w 2025 roku, czas uciekać z gleby

Największym wyzwaniem w produkcji malin premium w bieżącym sezonie u Kwiatkowskich były grzyby sadzakowe. Pomimo kilkunastu uli z rodzinami pszczelimi w bezpośrednim sąsiedztwie tuneli na niektórych jagodach z pierwszych zbiorów widać było czarne osady. Pszczół jest bardzo mało w tunelach w tym roku, słabiej pracują. Było w nich też wilgotno, a możliwości wietrzenia, gdy na zewnątrz w maju było po prostu zimno także były bardzo ograniczone, kiedy mówimy o przyspieszonej produkcji. – informuje Agata Kwiatkowska. Szczęśliwie, problem ten szybko udało się rozwiązać dzięki rozwiązaniom biologicznym. Obecnie zbierane owoce są wolne od oznak bytności tego patogenu.

image

Owoc odmiany ‘Enrosadira‘ na krzewie

FOTO: Michał Piątek

Inną sprawą jest definitywne przejście do uprawy doniczkowej maliny. Daje ona pełną możliwość sterowania parametrami w obrębie ryzosfery i niweluje ryzyko okresowych podtopień korzeni w niżej położonych fragmentach stanowisk po ulewnych deszczach – donice ustawiane są na wzniesionych, wyścielanych agrotkaniną zagonach.

image

Plantacja w fazie owocowania chroniona jest wyłącznie biologicznie

FOTO: Michał Piątek

‘Enrosadira‘ pod zbiór kombajnowy

W gospodarstwie Agaty i Mateusza Kwiatkowskich prowadzony jest bardzo ciekawy eksperyment. Krzewy ‘Enrosadiry‘ z tej części tuneli, gdzie obecnie rośnie ‘Serena‘ przeniesiono do gruntowego stanowiska. Tam prowadzone będą wyłącznie na zbiór jesienny i w dodatku z myślą o zbiorze kombajnowym. Zamysł jest taki, że owoce mają być zbierane dwa razy w tygodniu w fazie wysokiej dojrzałości, gdy relatywnie łatwo odchodzić będą od dna kwiatowego.

Wydaje się, że chyba nikt jeszcze w Polsce nie próbował takiego podejścia do uprawy tej odmiany. Czy zakończy się ona powiedzeniem? Poinformujemy o tym na portalu jagodowe.pl na jesieni, gdy sprawa się wyjaśni!

image

Hotel dla pracowników sezonowych zatrudnionych w gospodarstwie

FOTO: Michał Piątek
18. czerwiec 2025 02:48