Truskawki uprawiane w szklarniJustyna Dobrosz
StoryEditortruskawki w szklarni

Truskawki ze szklarni? Eksperci przewidują rozwój produkcji pod szkłem

01.03.2025., 07:00h

Specjaliści Rabobank informują, że z ankiety przeprowadzonej wśród dostawców dla globalnego sektora szklarniowego wynika, że panuje pozytywne nastawienie do dalszych inwestycji. W Polsce uprawa jagodowych, głównie truskawek pod szkłem, realizowana jest na marginalnej powierzchni. Jej rozwojowi przeciwdziałają dość poważne przeszkody, ale pomimo to, potencjał do wzrostu wydaje się zdaniem specjalistów wysoki. Czy tak faktycznie jest i jak sytuacja przedstawia się na świecie?

Branża szklarniowa na świcie

Na branżę szklarniową wpływa wiele globalnych trendów. Konsolidacja wśród plantatorów przyspiesza w krajach takich jak Holandia, Belgia, Kanada i USA. Niedobór siły roboczej powoduje wzrost zainteresowania automatyzacją.

Presja regulacyjna i wymagania klientów skłaniają do większego skupienia się na wprowadzaniu coraz to bardziej precyzyjnych technologii produkcji świeżych owoców i warzyw. Jednakże zmiany klimatyczne stanowią poważne wyzwanie dla hodowców szklarniowych.

Rozwój szklarniowej produkcji regionami

Regionalnie obszar upraw szklarniowych rozszerza się w Kanadzie i w niektórych częściach USA. W Europie zauważalna jest zmiana w kierunku pozyskiwania większej ilości owoców i warzyw z Maroka, co wpływa na udział Hiszpanii w rynku europejskim, ale też spowalnia rozwój segmentu produktów świeżych poza najcieplejszymi okresami w roku w chłodniejszych obszarach kontynentu. Sytuacja w Holandii i Belgii pozostaje więc stosunkowo stabilna, zwłaszcza że wysokie zużycie energii i jej ceny stanowią kolejne wyzwanie dla producentów.

Czytaj także:

image
rynek truskawki

Polska sprowadza prawie dwa razy więcej truskawek deserowych niż eksportuje!

Tymczasem Europa Wschodnia, zdaniem twórców raportu, ma istotne możliwości rozbudowy i unowocześnienia produkcji szklarniowej. Wreszcie, oczekuje się, że ekspansja upraw pod szkłem i generalnie pod osłonami w Australii będzie kontynuowana, ale rozwój zaawansowanych technologicznie szklarni tam stoi przed licznymi wyzwaniami.

Rozwój handlu i inne czynniki a polskie możliwości produkcji szklarniowej jagodowych

W zachodnich opracowaniach bardzo często pojawiają się optymistyczne wizje dotyczące wdrażania nowoczesnych systemów produkcji w Polsce. Faktycznie, jest ku temu sporo przesłanek. Praca kosztuje tu wciąż mniej, jest przestrzeń do tego, by obiekty takie wznosić a koszt ich ewentualnego ogrzania powinien teoretycznie być niższy niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu z uwagi na raczej wczesne wiosny i bardzo ostatnio pogodne, długie i z ciepłe jesienie.

W praktyce jednak koszty energii w naszym kraju stały się już bardzo wysokie, podaż pracy jest coraz niższa a na skłonność do podejmowania decyzji o multimilionowych inwestycjach w obiekty szklarniowe i produkcji owoców w okresach niestandardowych w Polsce wpływa rozwój importu jagodowych z krajów, gdzie wyprodukować można je o wiele taniej w tym samym czasie.

Czytaj także:

image
uprawa truskawek

Jak przyspieszyć lub opóźnić owocowanie truskawek?

Reasumując, wygląda więc na to, że o ile produkcja owoców, zwłaszcza malin i jeżyn w tunelach powinna się dynamicznie rozwijać w Polsce w nadchodzących latach, o tyle wzrost powierzchni szklarni, zwłaszcza nowych i specjalistycznych obiektów, moim zdaniem, nie jest wcale taki oczywisty.

Źródła: rabobank.com, własne

11. marzec 2025 14:08