
14 lat od katastrofy w Fukushimie
Dwa dni temu minęło 14 lat od jednej z największych katastrof w dziejach Japonii. Dokładnie 11 marca 2011 roku elektrownia atomowa w Fukushimie została zalana mierzącymi ponad 10 metrów falami tsunami. Powstało ono w skutek trzęsienia ziemi. Konsekwencją awarii systemu chłodzącego było stopienie rdzeni trzech reaktorów.
Uprawa truskawek w Okumie
Jednym z przejawów odtwarzającej się w prefekturze aktywności gospodarczej jest uruchomienie szklarniowej uprawy truskawek. Obiekt może maksymalnie zapewnić przestrzeń dla 150 000 roślin. Problemem jest jednak niewystarczająca liczba osób do pracy. Personel stanowią głównie pracownicy z Indonezji. Jest ich aktualnie 25, a do płynnego funkcjonowania obiektu potrzebne jest co najmniej drugie tyle. Z powodu ewakuacji po tsunami i obaw przed powrotem okolica pozostaje wyludniona. Na lokalnych pracowników nie można więc liczyć
Czytaj także:
Tokuta Shingo, menadżer szklarni, informuje, że początki były bardzo trudne. Zwłaszcza przytłaczająca była krytyka, głównie ze środowisk rolniczych. Argumentowano, że produkcja żywności na terenach przy uszkodzonej elektrowni atomowej nie gwarantuje bezpieczeństwa konsumentów. W rezultacie wprowadzono regularne kontrole radiologiczne wody stosowanej do podlewania upraw, powietrza i samych owoców. Prawnie nie są one wymagane, jednak ich wdrożenie polepszyło percepcję owoców z Fukushimy.
Źródło: NHK World Japan