Zbiór truskawek w Coop SoleRaffaele Mariniello
StoryEditorwłoskie truskawki

Sezon truskawkowy na południu Włoch nabiera tempa. Dostępne są już także włoskie maliny.

04.02.2025., 18:00h

Pierwsze truskawki w każdym kolejnym nowym roku we Włoszech pochodzą zazwyczaj z okolic Policoro. Zbiory tam ruszają w początku roku, choć bywa i tak, że najwcześniejsze, niewielkie partie owoców zrywane są jeszcze w grudniu. Aktualnie jednak strefa zbiorów pomimo trudności pogodowych stopniowo rozszerza się na północ. Truskawki i maliny zbiera się już pod Neapolem.

Zbiory ruszyły, ale wolumeny truskawek niewielkie

W Coop Sole rozpoczęła się kampania truskawkowa, chociaż ostatnio warunki pogodowe, naznaczone opadami deszczu, zachmurzonym niebem i niskimi temperaturami, spowodowały wyraźne opóźnienia w produkcji i ograniczenia w dostawach. Niestety z tych powodów nie możemy zagwarantować ciągłości podaży. Niemniej jednak, znacznie większych ilości spodziewamy się od 10 lutego – mówi Pietro Paolo Ciardiello, dyrektor Coop Sole di Parete zlokalizowanej w miejscowości Caserta na północ od Neapolu.

W porównaniu do dwóch poprzednich sezonów, które były wyjątkowe pod względem wczesności i plonowania, ten rok oceniany jest tu jako standardowy. Także powierzchniowo uprawa truskawek w kooperatywnie prowadzona jest na typowym dla jej członków poziomie. Owoce zbierane są lub będą z nieco ponad 200 hektarów, a plantacje i rośliny na nich wyglądają dobrze, nie ma poważniejszych problemów ze zdrowotnością czy żywieniem.

Maliny także już trafiają na rynek

Włosi spod Neapolu są również bardzo zadowoleni z kondycji kwater malinowych, zarówno prowadzonych konwencjonalnie jak i metodą ekologiczną. Niestety, warunki pogodowe w zeszłym tygodniu ograniczyły zbiory owoców. Za to z pozytywów korzystnie jest tu oceniany dobór odmian i jakość pozyskiwanego plonu. Nawet przy niewielkich ilościach jesteśmy w stanie zagwarantować ciągłość produkcji, co jest dla nas powodem do dumy jako firmy z południowych Włoch, zwłaszcza że wciąż rozwijamy produkcję malin ekologicznych – informuje Paolo Ciardiello.

Ponad 20 tys. t owoców i warzyw

Coop Sole corocznie na rynek dostarcza ok. 22 000 t owoców i warzyw. Grupa wyspecjalizowała się jednak w uprawie truskawek i to one stanowią najważniejszy asortyment. Co ciekawe, są one sprzedawane w coraz większym stopniu w biodegradowalnych opakowaniach tekturowych lub nawet opakowaniach wielokrotnego użytku. Ma to stanowić przejaw troski kierownictwa kooperatywy o środowisko naturalne.

źródło: freshplaza.com

04. luty 2025 18:02