
W UE popyt na jeżyny rośnie jak na drożdżach
Ponadto jak zaznaczył ekspert, od 2021 r. w UE można zaobserwować gwałtowny wzrost popytu na mrożone jeżyny. Tezę tę wygłosił podczas konferencji „Opłacalny Agrobiznes 2025: Edukacja. Technologie. Finanse" organizowanego przez agencję agro-medialną Sapienza.media.
Ponieważ jeżyny są rośliną niszową, możliwości zbytu są ograniczone. Jednak w ostatnich latach, od 2021 do 2023 roku, rynek ten wzrósł o 50 procent. Dopiero w 2024 r. nastąpił jego spadek o 15%. Widzimy jednak zainteresowanie i popyt na jeżyny. – mówi Oleksandr Jareszczenko.
Rynek mrożonych jeżyn rozwija się
Rynek mrożonych jeżyn (IQF) rozwija się bardzo szybko, a jego wzrost jest spowodowany rosnącym popytem na zdrowe i wygodne w spożyciu produkty spożywcze. Owoce te łączą w sobie smak, wartość odżywczą i wygodę, co zmienia preferencje konsumentów w różnych regionach świata, w tym w Unii Europejskiej. Szczególnie duże zapotrzebowanie jest w takich sektorach jak produkcja żywności, farmaceutyka i kosmetyka, gdzie wszechstronność i dobroczynne właściwości jeżyn przyczyniają się do wzrostu ich popularności.
Czytaj także:
Jeżyny są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i błonnik, co czyni je ważnym składnikiem wspomagającym zdrowie serca, wzmacniającym układ odpornościowy i poprawiającym trawienie – zauważa Kateryna Zvereva, dyrektor ds. rozwoju Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw (UPOA), przedstawicielka organizatora konferencji „Dochodowy Agrobiznes 2025”. Ponadto jeżyny mają dość wysoki plon: nawet do 25-30 ton i więcej. Nie mają też wiele odmian jeżyn nie ma poważnych problemów ze szkodnikami i chorobami. Jak informowała w trakcie swego wystąpienia, zbiór jeżyny możliwy jest już w następnym roku po posadzeniu, a plantacja zaczyna w pełni owocować od trzeciego sezonu. Kwaterę można użytkować przez około 15 lat.
Szerokie spektrum odmian
Według Ołeksandra Jareszczenki, Ukraina dysponuje dość dużym wyborem odmian o różnym okresie dojrzewania. W samym rejestrze państwowym zarejestrowanych jest ich 12. Do popularnych odmian jeżyn należą ‘Karaka Black’, ‘Natchez’, ‘Chachanska Besterna’, ‘Triple Crown’ i‘Osage’.
Źródło: East Fruit