Owoce odmiany ‘Glorniwa‘Michał Piątek
StoryEditorspożycie jeżyn

Jeżyny zyskują popularność w Polsce – dynamiczny wzrost grona konsumentów

05.10.2025., 06:00h

Rośnie spożycie jeżyn w Polsce. Owoc ten konsekwentnie zyskuje nowych sympatyków i z niedawnej pozycji owocu niszowego staje się jednym z chętniej wybieranych superowoców w naszym kraju.

Dynamiczny wzrost spożycia jeżyn w Polsce

image

Wzrost liczby konsumentów owoców

FOTO: Polskie Superowoce

Trzeci, obok borówki i maliny, wielki wygrany ostatnich lat. Badania Kantar Polska pokazują, że jeżynom rocznie przybywa ponad 800 tys. konsumentów. Wzrost jest systematyczny. W sierpniu 2020 r. było ich 5,2 mln, w sierpniu 2025 roku już 9,4 mln.

Czytaj także:

image
uprawa jeżyn

Ta odmiana jeżyn zapewnia zbiór doskonałych owoców już od końca maja!

Wg. badań Kantar Polska to jeżyny są liderem wzrostu zainteresowania konsumentów w ciągu ostatnich lat. Dynamiką przyrostu ilości konsumentów wyprzedzają nawet borówkę wysoką.

Coraz większa popularność jeżyn

image

Liczba konsumentów jeżyn

FOTO: Polskie Superowoce

Dane Kantar Polska pokazują wyraźny wzrost ilości Polaków jedzących jeżyny. Cieszymy się, że wzrasta konsumpcja jeżyn w Polsce. Odwiedzając wiele plantacji w Polsce obserwujemy, że obecnie konsumenci chętniej kupują jeżyny. Potwierdza to także zwiększona ilość zamówień na sadzonki jeżyn. Po latach obalony został mit, że „jeżyna jest kwaśna”. Na rynku pojawiły się owoce słodkich odmian czy to zagranicznych - np. ‘Viktoria’, ‘Sweet Royala’, czy naszych polskich, np. ‘Glorniwa’, ‘Jagna’, ‘Maryna’ - komentuje dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.

Imponująca dynamika wzrostu

image

Spożycie jeżyny

FOTO: Polskie Superowoce

W ujęciu procentowym jeżyny są najszybciej rosnącym gatunkiem wśród wszystkich polskich owoców i warzyw. W skali 3 ostatnich zyskały 1/4 ilości swoich konsumentów (24%). Jest to wynik lepszy nawet od borówki, która wzrosła o 1/5 (20%). Wzrosty ilości konsumentów jeżyn w okresie ostatnich 4 lat jest jeszcze wyższy i wynosi 38%.

W liczbach bezwzględnych w sierpniu, w okresie 4 lat - od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i malin. Jeżyny zyskały 3,6 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. jeżyny jadło już 9,4 mln osób.

To bardzo podobny wynik do malin, które zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób. Liderem wzrostów jest borówka wysoka, która w tym okresie zyskała 4,3 mln nowych konsumentów.

Konsumenci coraz chętniej kupują owoce jeżyny. Po pierwsze, dlatego, że jeżyny im smakują, a po drugie, dlatego, że wzrasta świadomość ich wartości prozdrowotnych. Jako firma hodowlana obserwujemy nie tylko wzrost zainteresowania uprawą wczesnych, słodkich, odmian jak ‘Glorniwa’, ‘Loch Tay’. Wzrasta również popyt na owoce jeżyny w terminie jesiennym, z odmian powtarzających owocowanie. Przykładem ‘Maryny’, która wydaje słodkie, duże i jędrne owoce - dodaje dr Katarzyna Król-Dyrek.

image

korzyści z jedzenia jeżyn

FOTO: Polskie Superowoce

Korzyści z regularnego spożywania jeżyn

Jeżyny świetnie wyglądają, są smaczne i zachwycają walorami. Coraz więcej konsumentów sięga po nie ze świadomością, że to prawdziwe superowoce.

Jeżyny mają wyjątkowo bogaty skład odżywczy i silne właściwości prozdrowotne. Zawierają duże ilości witamin C - filiżanka jeżyn zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C - oraz witaminę K, która poprawia krzepnięcie krwi i zdrowie kości.

Jeżyny działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co czyni je cennymi w profilaktyce jesiennych infekcji. Ich intensywnie ciemna barwa świadczy o wysokim stężeniu antocyjanów i kwasu elagowego. Te związki wspierają odporność, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, poprawiają pracę serca i układu pokarmowego.

Jeżyny są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, co sprzyja lepszemu trawieniu i daje uczucie sytości. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jeżyny wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyspieszają metabolizm i sprzyjają oczyszczaniu organizmu.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

05. październik 2025 06:02