Jeżyny uprawiane w tuneluJustyna Dobrosz
StoryEditoruprawa jeżyny

Jeżynowe forum– dyskusja o uprawie jeżyn podczas TSW 15

12.02.2025., 07:00h

W ramach III Konferencji Malinowej podczas TSW 15 odbyło się Jeżynowe forum. Udział w nim wzięli dr Paweł Krawiec z Horti Team, dr Agnieszka Orzeł, hodowczyni odmian malin i jeżyn, Robert Bełdowski i Wiesław Brzozowy, obaj z firmy Fieldstone.

Rośnie zainteresowanie spożywaniem jeżyn

image

Wiesław Brzozowy, Fieldstone

FOTO: Michał Piątek

Rozpoczął je ostatni z wymienionych. Powołał się na dane Kantar, z których wynika, że w ostatnich 3 latach nastąpił wzrost zainteresowania spożywaniem jeżyn przez aż 20% konsumentów. Średnie ceny jeżyn są wysokie. Nawet w najniższym w tym względzie okresie sezonu, tj, w tygodniach 30-34 nie spadają one poniżej pułapu 7,8 euro/kg. Wiesław Brzozowy uważa, że jeżyna jest interesującym asortymentem, który ułatwia logistykę i sprzyja budowie cennej i kompletnej oferty gospodarstwa dla supermarketów. Warunkiem jest jednak wysoka jakość owocu, a wyzwaniem na drodze do jej osiągnięcia niedostatek rwaczy, którzy zbiorą owoce na czas. Wydaje się także, że sieci handlowe mogą wywierać pewne ograniczenia w zakresie akceptowanych odmian.

Nowe, obiecujące odmiany jeżyn do uprawy w Polsce

Dr Agnieszka Orzeł przybliżyła z kolei niektóre aspekty związane z wprowadzaniem odmiany ‘Sweet Royalla’ do towarowej produkcji w Polsce. Sieci handlowe wysoce cenią te odmianę z uwagi na trwałość jej owoców w obrocie, ich wysoki połysk i bardzo dobry smak. W Polsce jeżyna często kojarzona jest z owocem cierpkim, ale najnowsze odmiany, jak właśnie ‘Sweet Royalla’ mogą dość szybko zmienić to stereotypowe postrzeganie tej jagody..

Pewne nadzieje specjalistka wiąże z wprowadzeniem do uprawy polskiej odmiany bezkolcowej ‘Maryna’, która owocuje aż do pierwszych przymrozków. Jest bardzo słodka i ma długi shelf life, ale już widać, że wymaga innego cięcia niż większość odmian. Technologia uprawy wymaga więc udoskonalenia na podstawie lepszego rozpoznania właściwości i wymagań tej selekcji.

image

Robert Bełdowski, Fieldstone

FOTO: Michał Piątek

Robert Bełdowski z Fieldstone, który przez wiele lat zajmował się uprawą jeżyn także w Wielkiej Brytanii, na podstawie swych obserwacji oraz doświadczeń jak i na bazie zmian zachodzących w Polsce odniósł się do kwestii doboru odmian. Jego zdaniem dobór właściwych selekcji, dostosowanych do oczekiwań rynku jest zwykłą koniecznością. Już ‘Victoria’ okazała się odmianą pozwalającą na sprzedaż w supermarketach. To jednak za mało. Konieczne jest wskazanie kompletnego katalogu odmian, które pozwolą na stworzenie długiego okna zbiorczego i uzyskanie owoców słodkich i trwałych, a przede wszystkim także o powtarzalnej jakości i wiernym plonowaniu. Możliwe jego zdaniem jest uprawianie jeżyn wciąż jeszcze w gruncie, zarówno pod osłonami jak i bez, choć na przykład w Holandii wielokroć stosuje się już donice z substratem.

image

Uczestnicy Jeżynowego forum

FOTO: Michał Piątek

Zagrożenia dla uprawy jeżyn w Polsce

Pewnym wyzwaniem dla plantatorów są szkodniki i choroby jeżyn. Szczególnej troski wymaga ochrona przed szarą pleśnią i mączniakiem rzekomym. Problemów przysparzają także zamieranie pędów i choroby korzeniowe. Bezwzględnie należy więc plantacje zakładać z materiału nasadzeniowego z pewnych źródeł, o wysokiej zdrowotności. W gronie szkodników strat o ogromnym znaczeniu ekonomicznym przysparzać może szpeciel jeżynowiec – mogą one w skrajnych sytuacjach dochodzić  nawet do 75%. Zwalczać należy także przędziorka chmielowca, i muszkę plamoskrzydłą.

Zdaniem wszystkich uczestników Forum konieczne jest rozwijanie tego kierunku produkcji owoców. Jeżyna może zagościć mocniej na pułkach sklepów, zwłaszcza że Polacy zjadają znacznie mniej jeżyn niż chociażby Niemcy czy Czesi, więc na rodzimym rynku rysuje się znaczny potencjał do wzrostu sprzedaży.

25. luty 2025 15:14