
HortiFoodTrends - co to za projekt?
Projekt HortiFoodTrends nawiązuje do wieloletniej tradycji badawczej Instytutu, związanej z zagospodarowaniem pozbiorczym owoców i warzyw, a jego celem jest pozyskiwanie żywności poprzez innowacyjne metody utrwalania właściwości prozdrowotnych produktów ogrodniczych. Polscy, duńscy i francuscy naukowcy będą wymieniać wiedzę oraz doświadczenia z obszaru projektowania zdrowej żywności z uwzględnieniem potrzeb konsumentów rynku spożywczego, co wpisuje się w podejście „Living Lab”.
Jak podkreśla kierownik projektu – dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc: Rozpoczęcie projektu HortiFoodTrends to dla nas nie tylko ogromne wyzwanie, ale przede wszystkim wielka radość i satysfakcja. Ogromnie cieszy nas możliwość współpracy z renomowanymi partnerami z Danii i Francji, którzy wnoszą do projektu unikalne doświadczenie i wiedzę.
W jaki sposób na realizacji projektu skorzysta Instytut?
Dzięki wdrożeniu innowacyjnych metod Instytut Ogrodnictwa pozyska unikalne narzędzie do wzmocnienia współpracy między sektorami: rolno-spożywczym, technologii żywności oraz specjalistami z zakresu nauk konsumenckich, co przełoży się na stworzenie innowacyjnych produktów o wysokich walorach odżywczych i sensorycznych, odpowiadających potrzebom i preferencjom konsumentów z uwzględnieniem uwarunkowań rynkowych i ekonomicznych.
Niezwykle istotnym elementem projektu jest stworzenie przestrzeni do świadomości konsumenckiej, zgodnie z ideą unijnej strategii „From Farm to Fork” („Z pola na stół”). Dzięki temu społeczeństwo będzie miało lepszy dostęp do produktów spożywczych wysokiej jakości, które będą wytwarzane przy użyciu aktualnych, przyjaznych środowisku i nowoczesnych technologii przetwarzania.
Dodatkowo projekt przewiduje wymianę wiedzy i doświadczenia w zakresie zarządzania i administrowania projektami badawczymi, co pozwoli podnieść kompetencje pracowników partnerów projektu oraz wypracować dobre praktyki współpracy, która będą kontynuowane po zakończeniu projektu.
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – prof. dr hab. Dorota Konopacka – dostrzega w projekcie duże szanse zarówno dla Instytutu, jak i sektora rolno-spożywczego: Nasze oczekiwania względem tego projektu są bardzo wysokie. Wierzymy, że dzięki połączeniu sił z ekspertami z różnych dziedzin, uda nam się wypracować nowoczesne, innowacyjne rozwiązania, które zrewolucjonizują produkcję ogrodniczych produktów spożywczych. Przede wszystkim zależy nam na tym, aby tworzone przez nas produkty były nie tylko zdrowe, ale także w pełni odpowiadały na potrzeby i oczekiwania współczesnych konsumentów. Jesteśmy przekonani, że Projekt HortiFoodTrends pozwoli nam na zbudowanie trwałej sieci współpracy, która w przyszłości przyniesie korzyści nie tylko naszym instytutom, ale i całemu sektorowi rolno-spożywczemu. Wdrożenie innowacyjnych metod oraz transfer wiedzy między partnerami z pewnością podniesie kompetencje naszych pracowników oraz umożliwi wypracowanie dobrych praktyk, które będą kontynuowane po zakończeniu projektu.
Ten wieloaspektowy, międzynarodowy projekt badawczy to jeden z pierwszych koordynowanych przez Instytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach. Zgodnie z założeniami realizatorów, badaniai transfer wiedzy w formie projektu będzie trwał do końca maja 2027 r., a jego łączna wartość to niemal 1,5 mln. Euro. Projekt finansowany jest z Funduszy Europejskich w ramach programu Horyzont Europa.
Więcej na filmie
Zapraszam na film w trakcie którego dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc przekazuje najważniejsze informacje o projekcie: