Jaki odczyn pH gleby pod jagodę kamczacką?
Przygotowując podłoże pod nową kwaterę jagody kamczackiej przyjmuje się najczęciej, że poprawny zakres odczynu pH gleby powinien mieścić się w zakresie od 5,0 do 7,0. Pola którymi dysponuje Uniwersytet w Saskatchewan są bardziej zasadowe (pH 8,0 do 8,4), a wielu kanadyjskich plantatorów haskapu ma także gleby zasadowe. Co ciekawe, gatunek ten wydaje się na nich dobrze rosnąć. Sytuacja ta skłoniła jednak naukowców z tamtejszej placówki do wykonania dość ciekawego z perspektywy także i polskich ogrodników testu.
Czytaj także:
Posiadamy zróżnicowaną kolekcję dzikiego haskapu z całego świata oprócz naszych selekcji hodowlanych. Interesujące było przetestowanie niektórych z tych dzikich typów, aby sprawdzić, czy niektóre są lepiej przystosowane do wyższych poziomów pH gleby - wyjaśnia prof. Bob Bors, czołowy badacz jagody kamczackiej na świecie.
Jak przeprowadzono eksperyment?
Odmianę ‘Tundra’ i siedem podgatunków Lonicera caerulea (pallesii, stenantha, venulosa, emphylocalyx, kamtchatka, altaica i villosa) uprawiano w hydroponicznych roztworach o pH 5,0, 6,0, 7,0, 8,0 a nawet 9,0. Eksperyment trwał przez 60 dni. Przeprowadzono 2 powtórzenia: jedno zimą, a drugie wiosną. Dane obejmowały ważenie korzeni, łodyg i liści, a także pomiar makroskładników: N, P i K. Roztwór hydroponiczny napowietrzano za pomocą pompki akwariowej. Eksperyment przeprowadzono w szklarni.
Jakie wyniki dały próby?
Różne odmiany haskapu wykazywały wspólną tendencję - rośliny rosnące w roztworze o niższym pH okazały się większe. Wszystkie rośliny miały zdrowe, zielone liście, w tym także te na skrajnych doświadczeniach, a więc z roztworów o odczynie pH 5,0 i 9,0. Eksperyment dowiódł zatem, że haskap ma szeroki zakres adaptacji.
Jednocześnie, badanie nie wykazało żadnych podgatunków preferujących gleby zasadowe. Statystycznie nie było różnicy między kolejnymi poziomami pH, ale istniała różnica statystyczna między najwyższym a najniższym poziomem pH, przy czym najniższy poziom był najlepszy. Krzewy wyglądały zdrowo przy wszystkich poziomach pH, ale były dorodniejsze przy niskich poziomach pH roztworu, tj. 5,0 i 6,0.
Wnioski z kanadyjskiego badania dla polskich ogrodników
Eksperyment przeprowadzony na kanadyjskiej uczelni był krótki i niekoniecznie jego wyniki można bezpośrednio przenieść na warunki panujące w uprawach gruntowych. Nie mniej jednak ogólna konkluzja jest dla nas korzystna. W Polsce mamy bowiem problem odwrotny do kanadyjskiego – nasze gleby na ogół mają odczyn pH zbyt niski i na dodatek raczej szybko zakwaszają się.
Wygląda jednak na to, ze przygotowanie gleby tak, by przed wysadzeniem roślin miała ona odczyn pH zbliżony do 6,0 a następnie prowadzenie wapnowania zachowawczego w kolejnych latach powinno przynieść dobre rezultaty w uprawie jagody kamczackiej i nie generować przy tym dużych kosztów.
Źródło: University of Saskatchewan, własne
