
Borówka ‘Duke’ - warunki uprawy i termin sadzenia
‘Duke’ to odmiana wczesna. Owoce z jej krzewów dojrzewają już na przełomie czerwca i lipca. Niektorzy plantatorzy dodatkowo przyspieszają ją poprzez uprawę tunelową, która jednak nie zdobyła dużej popularności w naszym kraju z uwagi na silną presję konkurencyjną wywieraną przez napływ jagód z importu z cieplejszych krajów z południa kontynentu.
Aby uzyskać wysoki plon i dobrą jakość owoców, należy zadbać o odpowiednie warunki uprawy. Borówka ta wymaga gleby kwaśnej, o pH w granicach 3,5–4,8, przepuszczalnej, próchniczej i dobrze nawodnionej. Optymalna jest gleba torfowo-piaszczysta lub gliniasto-piaszczysta z dużą zawartością materii organicznej.
Sadzonki odmiany ‘Duke’ – kiedy wysadzać i w jakim rozstawie
Sadzenie najlepiej przeprowadzać wczesną wiosną (marzec–kwiecień) lub jesienią (wrzesień–październik), unikając okresów przymrozków. Rośliny powinno się sadzić w rzędach min. co 3 m, z odstępami 1,0–1,2 m między krzewami. Przed posadzeniem warto wzbogacić glebę kwaśnym torfem lub korą sosnową oraz wykonać analizę gleby.
Czytaj także:
Bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie – borówka ‘Duke’ źle znosi suszę, zwłaszcza w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Jeszcze bardziej niezbezpieczny jest nadmiar wody. Z tego względu optymalnym rozwiązaniem jest uprawa roślin na wzniesionych zagonach. Nawet w warunkach okresów intensywnych opadów zapewnią one systemom korzeniowym borówek lepsze warunki niż gdyby były one uprawiane na płask.
Specyfika odmiany ‘Duke’
‘Duke’ charakteryzuje się umiarkowanie silnym wzrostem i wzniesionym pokrojem krzewu. To ułatwia zbiór mechaniczny. Owoce są średnie lub duże, kuliste, o jasnogranatowej skórce z wyraźnym woskowym nalotem. Ich miąższ jest jędrny, lekko kwaskowaty, zrównoważony w smaku, co czyni je atrakcyjnymi dla szerokiego grona odbiorców. Roślina jest odporna na niskie temperatury. Na ogół dobrze sprawdza się w polskich warunkach klimatycznych.
Czytaj także:
Możliwości sprzedaży owoców
Wczesne dojrzewanie owoców odmiany ‘Duke’ sprawia, że zbiory można rozpocząć przed głównym sezonem, co przekłada się na wyższe ceny rynkowe. Dzięki temu odmiana ta jest godna uwagi nie tylko z myślą o dostarczaniu jagód na rynek krajowy, ale również na eksport. Owoce ‘Duke’ stosunkowo dobrze znoszą transport i długie przechowywanie, co czyni przydatnymi do sprzedaży na rynki Europy Zachodniej, w szczególności do Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii ale także do Skandynawii.
W Polsce rośnie zainteresowanie owocami borówki amerykańskiej, zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej. Konsumenci coraz częściej poszukują produktów lokalnych, rodzinnych a ‘Duke’, jako odmiana dająca wysoki plon i dość smaczna, nadaje się także do sprzedaży bezpośredniej.
Jest to bardzo często pierwsza krajowa borówka po zimie, co daje jej istotną przewagę rynkową także w kontekście sprzedaży na lokalnym rynku konsumentowi gotowemu premiować krajowy produkt akceptacją wyższej ceny niż za odpowiednik z importu.
Czytaj także:
Perspektywy uprawy borówki odmiany ‘Duke’ w Polsce
Perspektywy dla odmiany ‘Duke’ w Polsce, pomimo że to dość stara odmiana, są wciąż obiecujące. Wczesne dojrzewanie, względna odporność na mróz oraz dobra jakość owoców sprawiają, że odmiana ta wpisuje się w potrzeby zarówno plantatorów, jak i odbiorców hurtowych i detalicznych.
Wzrost świadomości zdrowotnej konsumentów i rosnące zainteresowanie borówkami na świecie prognozują dalszy wzrost popytu. Polska, jako jeden z największych producentów borówki w Europie, ma szansę umocnić swoją pozycję na rynku, a odmiana ‘Duke’ może odegrać w tym procesie istotną rolę.