
Zapraszam na film
Zapraszam na krótki film podsumowujący maj w pasiekach. Mowa w nim także o nadchodzących tygodniach i zapylaniu jagodowych w czerwcu.
Cieplejszy czerwiec, więcej spokoju na pasieczyskach
W tym sezonie pierwsze wyrojenia najsilniejszych rodzin pszczelich notowane były już w kwietniu. Problem jakim jest wychodzenie rojów trwał też w maju. Zimna pogoda sprawiała, że pszczoły odbywały niewiele lotów. W tej sytuacji starsze osobniki nie wypracowywały się i nie wymierały tak szybko jak zazwyczaj o tej porze, a młodej pszczoły gwałtownie przybywało.
Czytaj także:
Aktualnie wydaje się, że nastroje rojowe wyciszyły się. Jesteśmy po pierwszych miodobraniach, co także ogranicza dążenie do podziału kolonii. Rój z matecznego ula w standardowych warunkach wychodzi tylko wtedy, gdy jest w nim wystarczający zapas pożywienia dla pozostawionej społeczności składającej się w znacznej większości z młodej pszczoły, niezdolnej do lotów po nektar i pyłek.
Pierwsze miodobrania – opinie pszczelarzy podzielone
W tych pasiekach, gdzie pszczoły były zadbane – zdrowe, silne, wywiezione na wydajne pastwisko, tzw. pożytek pszczeli, zbiory miodu pomimo fatalnej w maju pogody są zadowalające.
Rodziny stacjonujące na polach z rzepakiem ozimym przyniosły po 15-25 kg miodu w przeliczeniu na jeden ul. Na plantacjach jagodowych było słabiej, ale i tu można było uzyskać 10-15 kg/ul.
Aktualnie kwitnienie w centralnej Polsce kończy powoli robinia, zwana potocznie akacją. Miód akacjowy jest poszukiwany przez konsumentów i znacznie lepiej niż rzepakowy wyceniany przez skupy. Ten drugi w tym roku w dużym hurcie nabywany jest po ok. 12 zł/kg. Pogoda jest dobra do wydajnego nektarowania drzew. W ziemi jest trochę wilgoci po majowych deszczach, a temperatury w nocy nie spadające poniżej 12-15°C, a w dzień znajdujące się w zakresie 22-26°C są bliskie optymalnym dla pozyskiwania tego gatunku miodu.
Kwitną wciąż późniejsze odmiany borówek. Pszczoły chętnie też odwiedzają plantacje gruntowe malin i jeżyn. Są tam potrzebne do zapewnienia roślinom wysokich i dobrych jakościowo plonów.