Żywność ekologiczna w Polsce – przybywa jej producentów
W 2024 r., wg stanu na 31 grudnia, działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 24 793 producentów ekologicznych. Podobnie jak w 2023 r. najliczniejszą grupą producentów ekologicznych byli producenci rolni (ponad 93%). Pozostali producenci prowadzili działalność w zakresie: przygotowania, dystrybucji/wprowadzania do obrotu, przechowywania, importu, eksportu i akwakultury.
Czytaj także:
W latach 2023 – 2024 wzrosła więc liczba ekologicznych producentów rolnych, co wpisuje się w aktualny trend. W 2023 r., w porównaniu do roku poprzedniego, stwierdzono wzrost liczby tych podmiotów o 5,5%, natomiast w 2024 r. o 3,6%. Gdy mowa o podmiotach przygotowujących żywność ekologiczną, liczba ich pozostaje zbliżona. W roku 2023 liczba podmiotów ekologicznych zajmujących się przygotowaniem produktów rolnictwa ekologicznego zmniejszyła się o 1,2% w porównaniu do roku poprzedniego, natomiast w 2024 r. nastąpił wzrost liczby tych producentów o 2,1% w porównaniu do 2023 r.
Najwięcej producentów ekologicznych było w województwach podlaskim, warmińsko mazurskim i mazowieckim. Najmniejsza liczba producentów była w województwie opolskim, śląskim i kujawsko-pomorskim.
Rośnie powierzchnia upraw ekologicznych
Łączna powierzchnia użytków rolnych (w okresie konwersji i po zakończonym okresie konwersji) w Polsce wynosiła w 2023 r. 636 tys. ha. W porównaniu do 2022 r. odnotowano wzrost o 14,7%. W odniesieniu do łącznej powierzchni ekologicznych użytków rolnych w 2024 r. powierzchnia ta wzrosła w porównaniu do 2023 r. o 8,7% (tj. z 636021,4 ha w 2023 r. do 691471,1 ha w 2024 r.).
Przede wszystim ekologiczna produkcja roślinna
W 2023 r. spośród wszystkich ekologicznych producentów rolnych 93,2% prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną, jedynie w 6,8% gospodarstw utrzymywany był inwentarz ekologiczny.
W 2023 r. 45,8% gospodarstw ekologicznych prowadziło równocześnie produkcję nieekologiczną. W 2024 r. spośród wszystkich ekologicznych producentów rolnych 93,1% prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną, jedynie w 6,9% gospodarstw utrzymywany był inwentarz ekologiczny. W 2024 r. 37% gospodarstw ekologicznych prowadziło równocześnie produkcję nieekologiczną.
Udział upraw sadowniczych i jagodowych w ogólnej puli ekologicznych nasadzeń i zasiewów nie był wielki. W 2023 roku kwatery te odpowiadały za 3,6% wszystkich upraw, a w minionym sezonie ich udział spadł do poziomu 3,1%.
Źródło: IJHARS
