
Czynniki stresowe a pojawienie się choroby
Przymrozki, które wystąpiły tej wiosny dawno po ruszeniu wegetacji, mogły zaszkodzić niektórym odmianom maliny, zarówno letnim jak i powtarzającym owocowanie, poprzez uszkodzenia niezdrewniałych pędów. W kilku przypadkach obserwowano także wyłamanie młodych przyrostów przez wiatr oraz narzędzia uprawowe.
Na dzień 18 czerwca 2025 r. w Centralnej Polsce obserwuje się pierwsze objawy zamierania pędów maliny (zaobserwowane na odmianach letnich), w postaci przypąkowych nekroz (przypąkowe zamieranie pędów maliny), a także drobnych nekroz występujących między pąkami w niewielkim nasileniu, powodowanych przez grzyby z rodzajów Fusarium, Alternaria, Stemphylium oraz Botrytis cinerea.
Groźna także szara pleśń
Obecnie rozwój nekroz zbiega się z dojrzewaniem owoców odmian letnich. W warunkach wysokiej wilgotności może dojść do porażenia rozwijających się owoców przez grzyb B. cinerea, sprawcę szarej pleśni maliny.
Źródło: www.sygnalizacja.agrofagi.com.pl