
Komunikat truskawkowy poniżej
Już czas zadbać o wysoką jakość truskawek w uprawach polowych. O tym jak to zrobić na poniżej zamieszczonym filmie mówi Izabela Majewska-Dudek:
Sytuacja na plantacjach truskawek niby nie najgorsza, ale…
Na plantacjach aktualnie obserwuje się spory odsetek uszkodzonych mechanicznie liści. Pojawiają się też przebarwienia. Może to wynikać z okrywania i odrywania plantacji agrowłókniną. Zabiegi takie były konieczne z uwagi na powracające fale przymrozków tej wiosny.
Pojawiają się także ślady żerowania kwieciaka malinowca, który pomimo chłodów pod włókniną miał dobre warunki do bytowania. Na niektórych plantacjach mogło dojść do porażeń chorobami grzybowymi, szarą pleśnią i mączniakiem.
Na krajowych plantacjach truskawek w gruncie mogą pojawiać się deformacje owoców. Jedną z przyczyn tego stanu mogą być przymrozki. Może to jednak równie dobrze lub jednocześnie być pokłosiem stosowania biostymulacji zbyt często lub w dawkach przekraczających rejestracyjne.
Jak uzyskać truskawki spełniające wymagania świeżego rynku?
Na obecnym etapie sezonu Izabela Majewska-Dudek rekomenduje użycie SmartSil WP. To nawóz dolistny z wapniem, krzemem i mikroelementami, który wspomoże uzyskanie jędrnych, trwalszych w obrocie owoców. Polepsza też odporność roślin na presję chorób i szkodników. Pełny program obejmuje 4-6 zabiegów. Z kolei dla poprawy smaku i wybarwienia specjalistka rekomenduje wykorzystanie produktu K-Maxxx 56 z wysokim udziałem potasu. Jego aplikacje rozpoczynamy, gdy pierwsze owoce zaczynają się wybarwiać.
Należy także zadbać o zdrowotność roślin. Do zabiegów ochroniarskich dodawać można NaturalCrop SL, produkt z funkcją biostymulatora i adiuwantu.