Anna i Przemysław Ciesielscy, CK FrostMichał Piątek
StoryEditorowoce do mrożenia

Potrzeba borówki i jagody kamczackiej do mrożenia na Kujawach, porzeczki mile widziane!

02.12.2025., 08:00h

W trakcie nadarzyńskich targów Bio Expo 2025 i Global Food Expo w dniach 25-27 listopada na stoisku firmy CK Frost można było spotkać się z Przemysławem Ciesielskim, Dyrektorem Zarządzającym CK Frost. Informował na jakich zasadach przedsiębiorstwo skupuje owoce i warzywa do mrożenia oraz o tym, które gatunki mają największy potencjał rynkowy.

CK Frost spogląda coraz śmielej w kierunku jagodowych

CK Frost to firma zlokalizowana w Śmiłowicach w Gminie Choceń na Kujawach. Z racji położenia od początku nakierowana była na mrożenie warzyw, przede wszystkim brokułów. Kierownictwo zakładu otwarte jest jednak na nowe kierunki produkcji. Większego znaczenia w ostatnim czasie nabiera chociażby mrożenie pora, ale także rabarbaru, śliwki czy wiśni.

Rosnący popyt rynkowy na mrożone jagodowe pchnął CK Frost do rozwoju także w tym obszarze mrożonek. Jako pierwsze zamożne zostały porzeczki – czarna i czerwona, ale posiadamy także zdolności sprzedażowe w zakresie innych owoców, jak choćby jagody leśne i wielu innych jeszcze – informuje Przemysław Ciesielski, reprezentant CK Frost.

Mrożona borówka coraz bardziej poszukiwana przez odbiorców

Przedsiębiorca dodaje, że firma nawiązała już pierwsze relacje z plantatorami borówki wysokiej. Niektórzy z nich zdecydowali się założyć kwatery z myślą o dostarczaniu owoców na przemysł. Zachęca cena, konkurencyjna w niektórych okresach sezonu do stawek panujących na rynku deserowym. Przedstawiciel CK Frost jest jednak ostrożny w prognozowaniu kolejnych wzrostów cen borówki przeznaczonej do mrożenia. Podkreśla globalny charakter tego rynku, a więc fakt, że borówkę mrozi się także np. w Peru, Chile czy RPA a jej obrót handlowy w wymiarze międzynarodowym czy nawet międzykontynentalnym nie stanowi większego wyzwania niż wymiana handlowa innym podobnym asortymentem.

Na kwestię dochodowości produkcji borówek przemysłowych wpływ ma nie tylko cena po jakiej zbywany jest plon, ale także koszty jego wytworzenia. CK Frost przyjmuje surowiec pozyskiwany ze zbioru ręcznego ale także kombajnowego. Zaplecze sprzętowe mroźni pozwala na odsortowanie owoców uszkodzonych w trakcie zbioru, włączając te jagody, które posiadają uszkodzenia wewnętrzne.

Malina ciężko dostępna, jagoda kamczacka z coraz większym potencjałem

Malina, pomimo ceny skupu niższej nawet niż na Ukrainie, okazała się w tym sezonie surowcem stosunkowo drogim w zakupie. Była też ciężko dostępna. W efekcie dla CK Frost ten gatunek miał znaczenie poboczne - firma częściej handlowała zamrożoną maliną niż sama ją produkowała.

Bardziej perspektywiczna wydaje się za to jagoda kamczacka. Na Kujawach jest kilka plantacji, które mogą dostarczać surowiec do zakładu. Choć to owoc bardzo miękki, to daje się mrozić, a uzyskany finalnie produkt jest wysokiej jakości. Także uzyskanie haskapu z ekologicznym certyfikatem nie stanowi dużego problemu, a możliwości sprzedażowe takiej mrożonki są już relatywnie duże i wciąż rozwojowe.

Z uwagi na niewielką podaż innych gatunków jagoda kamczacka mrożona może wypełnić w tym roku luki powstające na rynku. Możliwe, że to jest ten sezon, który pozwoli w świadomości odbiorców zaistnieć jagodzie kamczackiej znacznie mocniej niż dotychczas. To przełoży się potencjalnie na lepszy i płynniejszy zbyt owoców – sami będziemy pewnie zainteresowani ich zakupem w kolejnych latach. Problemem z mojej perspektywy jest zróżnicowanie odmianowe. Owoce potrafią być słodkie, ale są też kwaśne, nieatrakcyjne dla naszych odbiorców. Bez wątpienia dalszemu wzrostowi segmentu mrożonej jagody kamczackiej pomogłaby zmiana struktury odmianowej krajowych plantacji w kierunku selekcji o kanadyjskim rodowodzie, a więc tych, które pozwalają uzyskać smaczniejsze owoce – wyjaśnia Przemysław Ciesielski.

W przypadku porzeczek kwestia odmianowa nie ma znaczenia. Mrożone są owoce poszczególnych selekcji zgodnie z sekwencją ich dojrzewania i dostaw do zakładu. Podobnie sprawa ma się z truskawkami. W tym obszarze uwidacznia się jednak regres. Krajowa truskawka jest droga, a po zamrożeniu zupełnie niekonkurencyjna cenowo wobec mrożonki z Egiptu. Przemysław Ciesielki przyznaje, że choć zdarza się firmie mrozić niewielkie partie tego gatunku to raczej ten kierunek nie ma potencjału do rozwoju.

"Chcemy współpracować z plantatorami z centralnej Polski!"

Kujawy to zagłębie produkcji warzyw polowych. Firma z reguły nie ma problemów z zaopatrzeniem w brokuły czy kalafiory do mrożenia. Z jagodowymi jest jednak inaczej – główne strefy ich produkcji znajdują się poza województwem. Dlatego Przemysław Ciesielski zwraca się do producentów, zwłaszcza z Kujaw, Mazowsza i województwa łódzkiego, którzy chcieliby nawiązać partnerstwo handlowe z prośbą o kontakt. Istnieją możliwości współpracy, a jej warunki są przedmiotem rozmów i negocjacji. Chcemy współpracować z plantatorami z centralnej Polski! Dla nas to szansa na rozwój portfolio firmy, ale przecież wszystkie strony mogą odnieść korzyści. Zakładu nie przeniesiemy, ale możemy sprowadzić do nas owoce z innych regionów. Nie jesteśmy importerem mrożonek, ale ich producentem bazującym na polskim surowcu. Jeśli ktoś chce się nim podzielić, proszę odezwać się do nas. Jest szansa, że znajdziemy satysfakcjonującą płaszczyznę do współpracy – konkluduje Przemysław Ciesielski.

02. grudzień 2025 08:02