
W związku z pojawiającymi się w mediach informacjami o planowanym skupie przez różne firmy pośredniczące owoców czarnej porzeczki do przetwórstwa z przekroczeniami pozostałości acetamiprydu w stosunku do poziomów określonych w znowelizowanym rozporządzeniu Komisji (UE) nr 2025/158, w imieniu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (KSPOiW) ostrzegamy przed ewentualnymi konsekwencjami takich praktyk dla całego sektora czarnej porzeczki.
Dodatkowo jesteśmy zaniepokojeni rozpowszechnianiem i propagowaniem informacji o bezproblemowym skupie i akceptacji owoców, z których otrzymane produkty za półtora miesiąca nie będą zgodne z przepisami i nie będą miały prawa być w obrocie handlowym.
Zdecydowanie potępiamy bezrefleksyjne upowszechnianie informacji o braku konieczności weryfikacji skupowanych porzeczek w zakresie poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a wręcz namawianie do skupowania porzeczek z wysokim poziomem pozostałości acetamiprydu.
Podtrzymujemy nasze wcześniej wielokrotnie prezentowane stanowisko, że obniżenie NDP, w szczególności dla czarnej i czerwonej porzeczki z poziomu 2 mg/kg do 0,01 mg/kg (do poziomu oznaczalności), bez uwzględnienia w przepisach okresu przejściowego, które będzie obowiązywać już od 19 sierpnia 2025 roku, stanowi poważne ryzyko reputacyjne, handlowe i finansowe dla łańcucha wartości produkcji i przetwórstwa tych owoców.
Próby branży owocowo-warzywnej spełnienia wymagań znowelizowanego przepisu, obok wprowadzenia właściwych procedur, dodatkowej aktywności informacyjno – szkoleniowej dla plantatorów oraz poszerzonego zakresu weryfikacji i próbkowania zarówno plantacji, jak i dostarczonego surowca rodzą również patologiczne inicjatywy skupu owoców czarnej porzeczki z informacją o braku problemów z przyjęciem owoców z przekroczeniami. Tego typu działania, naszym zdaniem stanowią silną zachętę do braku szacunku i respektowania prawa oraz obowiązujących przepisów. Dodatkowo, jest to działanie niekorzystne dla konsumentów, jak i całej branży. Takim praktykom i zachowaniom zdecydowanie sprzeciwiamy się oraz uważamy, że powinny być zdecydowanie eliminowane.
Ponadto, mając na względzie fakt, że ok. 70% półproduktów z czarnych porzeczek jest obecnie wyeksportowane, głównie do krajów UE, produkty niespełniające wymagań nie znajdą rynku zbytu, a wszelkie próby ich sprzedaży poza granicami Polski stanowią dodatkowe ryzyko wizerunkowe dla podmiotów, które będą ten proceder próbować realizować, jak i dla całej branży owocowo-warzywnej w Polsce.
Z całą stanowczością podkreślamy, że zachęcanie do sprzedaży porzeczek z przekroczonym poziomem pozostałości środków ochrony roślin (w tym acetamiprydu) uderza w całą branżę owocowo-warzywną, podważając i niszcząc jej wizerunek zarówno w oczach administracji państwowej, różnych instytucji, konsumentów oraz kontrahentów z kraju i zagranicy.
Apelujemy o zachowanie spokoju, rozsądku i rozwagi przy podejmowaniu indywidualnych decyzji zakupowych.