
Spadek zbiorów jagodowych w Niemczech o prawie 11%, areału o 1%
W 2024 roku w Niemczech zebrano około 37 000 ton owoców jagodowych z krzewów uprawianych na powierzchni ok.9 200 ha. Podczas gdy powierzchnia upraw zmniejszyła się o 1,0% w porównaniu z rokiem poprzednim, wielkość zbiorów spadła o 10,6%.
Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) podaje, że wielkość zbiorów spadła między innymi z powodu przymrozków podczas kwitnienia, późniejszej suszy wiosną i ulewnych deszczy już w czasie zbiorów. W porównaniu ze średnią z ostatnich sześciu lat całkowite zbiory jagód w 2024 r. są mniejsze o 10,5%. Niższe zbiory niż w 2024 r. po raz ostatni osiągnięto w 2020 r. i wyniosły one wówczas 35 800 ton.
Borówki na czele – 41% udziału w gronie wszystkich zebranych jagodowych
W 2024 roku uprawa borówki wysokiej nadal była wiodącym kierunkiem produkcji w kategorii jagodowych w Niemczech. Gatunek ten rósł na powierzchni wynoszącej ok. 3 500 ha (+0,9% w porównaniu z 2023 rokiem). Licząc w hektarach, uprawa borówek realizowana jest na 38,0% stanowisk przeznaczonych pod jagodowe. Łączny zbiór granatowych jagód w Niemczech wyniósł 15 100 t - zebrano ich o 1,5% mniej niż w 2023 roku.
Zbiory innych jagodowych w Niemczech, technologie uprawy
Kolejnymi po borówce gatunkami krzewów o największej wielkości zbiorów były maliny – 7 000 t (+4,4%), porzeczki czerwone i białe – 6 800 t (-20,5%) oraz porzeczki czarne – 2 800 t (-30,1%). Podczas gdy w 2024 r. coraz mniej malin uprawiano w otwartym gruncie (380 ha, tj. -12,8% w porównaniu z 2023 r.), ich uprawa pod osłonami wzrosła do 450 ha (+4,2%). Sprawia to, że po raz kolejny miały one zdecydowanie największy udział w powierzchni upraw pod osłonami w Niemczech na poziomie (79,4%). To pozwoliło na osiągnięcie lepszych zbiorów w porównaniu z innymi gatunkami jagodowymi. Ponieważ maliny są bardzo wrażliwe na czynniki pogodowe, ich uprawa w tunelach za Odrą systematycznie rozwija się.
Słabiej plonowały kwatery prowadzone metodą ekologiczną
W 2024 roku około 11,2%, czyli 4 200 t niemieckich jagód, zostało wyprodukowanych w gospodarstwach prowadzących ekologiczną produkcją. Takie uprawy realizowane były na 32,4% całkowitej powierzchni na której w Niemczech rosły jagodowe. Wielkość zbiorów z produkcji w pełni ekologicznej zmniejszyła się o 14,8% (-720 t) w porównaniu z 2023 r., podczas gdy powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła o 3,1%.
Źródło: www.topagrar.com