
Zmniejszenie powierzchni upraw przez problemy z wodą
Aktualnie hiszpańscy plantatorzy zmagają się ze skutkami niepogody. Aura w tym kraju jest dość chłodna i sporo pada, co spowalnia dojrzewanie owoców i ogranicza ich podaż. Można powiedzieć, że to krzywy uśmiech losu, gdyż w poprzednich sezonach produkcję ograniczał z kolei niedostatek wody do podlewania upraw. Generalnie więc największe organizacje plantatorów i firmy pozmniejszały areały, aby uniknąć powtórki scenariusza w którym rośliny w części stanowisk usychały a o normalnym plonowaniu mowy być nie mogło.
Hiszpańskie podium jagodowe
Pierwsze 3 pozycje w gronie największych producentów jagodowych zajmują w przytaczanym rankingu Onubafruit, Fresón de Palos i Arofa SL. Onubafruit utrzymuje pozycję lidera z podażą owoców na poziomie 80 000 ton. To niesamowicie imponujące, choć wynik i tak jest niższy o 11% w porównaniu z wcześniejszym sezonem. Na kolejnych miejscach w pierwszej trójce, na tej samej pozycji co w poprzednim zestawieniu, znajduje się Fresón de Palos, który zmniejszył swą produkcję o 9,7% - pułap 65 000 ton - oraz Arofa SL, z siedzibą w Nawarze, ale z produkcją również w Huelvie o łącznym wolumenie wynoszącym 56 000 ton.
Kolejni wielcy hiszpańscy dostawcy jagodowych – kto jeszcze w Top 10?
Pozycje spółek z siedzibą w Huelvie - Cuna de Platero (4) i Fruta de Andalucía (5) zostały zachowane. Co warte podkreślenia, pierwsza odnotowała wzrost produkcji o1600 ton (łącznie 51 600 t). W przypadku drugiej zmian względem poprzedniej kampanii nie odnotowano (44 000 ton). Także szósty w zestawieniu Surexport zachował swą pozycję a z wynikiem 40 852 t, takim samym jak w roku poprzednim, zaś siódma w zestawieniu Masiá Ciscar Las Palmeritas zwiększyła dostawy o 7%, osiągając 30 000 ton. Na uwagę zasługuje wzrost innej firmy z siedzibą w Huelvie, Plus Berries, która zwiększyła swoją produkcję o 71%, awansując o dwie pozycje notując wynik produkcyjny na poziomie 29 500 ton. Tuż za nią, na 9 pozycji znalazła się inna firma z Huelvy, Grufesa, o której na portalu jagodowe.pl wspominałem wczoraj, i co tak naprawdę stało się przyczynkiem do powstania dzisiejszego materiału. Algaida productores poprawia swoją pozycję o jeden, zwiększając podaż jagodowych z 8500 do 9530 ton, tj. o +12% i rzutem na taśmę zdołała zakwalifikować się do topowej dziesiątki rankingu, zamykając jednocześnie tę jego część.
Pozostali producenci: miejsca 11-15
W tej grupie także znajdują się dostawcy wielkich ilości owoców jagodowych, choć są to już wolumeny znacznie niższe niż te, którymi mogą poszczycić się liderzy zestawienia. Na pozycji 11 w rankingu z 2024 roku znalazła się Berry World Iberia. Sezonowa produkcja tam zwiększyła się z 4000 do 4500 t w porównaniu do poprzedniego okresu. Firma Frutas Esther z Murcji utrzymała dwunastą pozycję, chociaż zmniejsza swój wolumen z 5000 do 4500 ton. Szczebel niżej znalazła się spółdzielnia z Almerii, Unica Group, która także zmniejsza swój wolumen z produkcyjny, w tym przypadku z 4500 do 4000 t. Na dwóch ostatnich lokatach także firmy z Huelvy: Surberry (14 miejsce) z dostawami w wysokości 3000 t, co oznacza imponujący wzrost o 20%, oraz Alfrut, która weszła do rankingu na piętnastą pozycję z wolumenem 2306 t owoców jagodowych.
To razem ponad 420 tys. t jagodowych!!
Wynik zapiera dech w piersiach, zwłaszcza, że w przypadku wielu firm doszło do zmniejszenia produkcji. Jest ona nakierowana na zaopatrzenie świeżego rynku, więc owoce uzyskują na ogół wysokie ceny. Zdarzają się jednak także okresy dekoniunktury pomimo bliskości niezwykle chłonnego i zamożnego rynku UE. Mamy informacje z Hizpanii o tym, że sytuacja hydrologiczna poprawiła się, jednak to właśnie brak wody wynikający ze zmian klimatycznych może w przyszłości stać się bodźcem do kolejnych redukcji skali produkcji jagodowych w Hiszpanii.
Źródło: Italianberry.it