Dzień Rolnictwa Ekologicznego i analiza jego kondycjiIjhars
StoryEditorrolnictwo ekologiczne

Przybywa upraw ekologicznych w Polsce – wnioski z konferencji "Od pola do stołu z szacunkiem do natury - razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE"

24.09.2025., 08:00h

Z okazji obchodzonego 23 września 2025 roku Dnia Rolnictwa Ekologicznego w siedzibie IJHARS odbyła się konferencja dotycząca produkcji żywności oznaczanej zielonym liściem. Poniżej prezentujemy informację prasową zamieszczoną na internetowej stronie MRiRW podsumowującą to wydarzenie.

0 9% więcej powierzchni upraw ekologicznych

Niemal 9% wzrost powierzchni upraw ekologicznych odnotowano w ubiegłym roku w porównaniu z rokiem 2023. Oznacza to, że wielu nowych producentów przystąpiło do tego systemu. Z okazji obchodzonego 23 września 2025 roku Dnia Rolnictwa Ekologicznego, w siedzibie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) odbyła się konferencja pt. "Od pola do stołu z szacunkiem do natury - razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE". W trakcie wydarzenia zaprezentowano wnioski z "Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024".

image

Uczestnicy konferencji ekologicznej w siedzibie IJHARS

FOTO: Ijhars

Konferencję rozpoczął Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, który podkreślił znaczenie rolnictwa ekologicznego w kontekście zrównoważonego rozwoju i dbałości o przyszłość planety. W swoim wystąpieniu zauważył, że rolnictwo ekologiczne jest jednym z fundamentów polityki rolnej Unii Europejskiej, które przyczynia się do poprawy jakości środowiska, zdrowia konsumentów i wspiera zrównoważony rozwój gospodarczy, a za każdym produktem oznaczonym zielonym liściem, stoi cały system współodpowiedzialności.

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Golba, Dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, w swojej wypowiedzi podkreślił rolę Inspekcji w systemie rolnictwa ekologicznego. System rolnictwa ekologicznego oparty jest na zaufaniu, a to zaufanie buduje w głównej mierze IJHARS, na którego barkach ciąży nadzór nad całym systemem, po to żeby konsument był pewny, że końcowy produkt faktycznie spełnia wszystkie wyśrubowane kryteria – powiedział Golba.

Następnie dyrektor Golba omówił aktualne wyzwania oraz cele związane z rozwojem rolnictwa ekologicznego oraz formy wsparcia, z których mogą skorzystać rolnicy decydujący się na prowadzenie produkcji ekologicznej. Na koniec, przedstawił również założenia kampanii informacyjno-edukacyjnej, skierowanej do konsumentów, która została dzisiaj zainaugurowana przez MRiRW.

image

Jan Golba, MRiRW

FOTO: Ijhars

Kondycja rolnictwa ekologicznego w Polsce

W trakcie konferencji zaprezentowano wnioski z "Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024", który szczegółowo omawia sytuację w polskim sektorze rolnictwa ekologicznego. Dokument wskazuje na znaczące osiągnięcia, ale także identyfikuje obszary wymagające dalszych działań. Najważniejszym i najbardziej optymistycznym wnioskiem z przedstawianego raportu jest wzrost powierzchni upraw ekologicznych. Pomiędzy rokiem 2023 a 2024 odnotowano niemal 9% wzrost, co oznacza że wielu nowych producentów przystąpiło do systemu.

Korzyści z produkcji ekologicznej

W ramach panelu eksperckiego podjęto temat "Produkcja ekologiczna – korzyści dla konsumentów, producentów i środowiska. Interdyscyplinarne spojrzenie na zagadnienie". W dyskusji udział wzięli uznani eksperci z różnych dziedzin:

  • Jan Golba, Dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW, który mówił o roli rolnictwa ekologicznego w polskim sektorze rolnym oraz o dalszych perspektywach jego rozwoju.
  • Prof. dr hab. Katarzyna Bączek z SGGW, która omówiła najważniejsze korzyści wynikające z ograniczenia stosowania chemicznych pestycydów i nawozów w rolnictwie.
  • Artur Kosecki, przedstawiciel jednostki certyfikującej Bureau Veritas Polska, przybliżył kwestie certyfikacji i jakości produktów ekologicznych oraz omówił znaczenie jakie mają kontrole w rolnictwie ekologicznym pod kątem zgodności z przepisami.
  • Dr inż. Dariusz Pomykała, Kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Programów Rolnośrodowiskowych w CDR w Brwinowie, który opowiedział jak doradcy wspierają obecnych producentów ekologicznych oraz jak można zachęcić pozostałych rolników do przejścia na uprawy ekologiczne.
  • Maciej Barton, pełnomocnik zarządu ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia", który wskazał realne korzyści jakie przynosi konsumentowi zakup żywności ekologicznej.

Dzień Rolnictwa Ekologicznego

Dzień Rolnictwa Ekologicznego, który w 2025 roku odbywa się po raz kolejny na poziomie całej Unii Europejskiej, jest dniem, który ma na celu promowanie idei rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego rozwoju. W ramach obchodów organizowane są wydarzenia, które zwracają uwagę na pozytywne aspekty związane z produkcją ekologiczną, a także kampanie edukacyjne, zarówno dla konsumentów jak i dla rolników, którzy coraz częściej wybierają ekologiczne metody upraw.

Źródło: MRiRW

24. wrzesień 2025 08:02