
Duża i stabilna produkcja borówek
W Oregonie produkowano w lipcu duże ilości borówek konwencjonalnych i ekologicznych, a prognozy specjalistów z branży wskazują, że zbiory będą kontynuowane tam do końca września.
Podobnie sytuacja przedstawia się na plantacjach borówek w Kolumbii Brytyjskiej. Po kanadyjskiej stronie granicy pozyskano duże ilości borówek, a szczyt produkcji ma nastąpić w pierwszym tygodniu sierpnia i potrwać przez dwie dekady miesiąca.
W przygranicznym Waszyngtonie plonowanie pozostanie na stabilnym poziomie do początku września. Produkcja w regionach zlokalizowanych wzdłuż Pacyfiku jest więc dość harmonijna i zapewniać będzie stabilną podaż borówek, głównie na amerykański m rynku, przez kolejne co najmniej 6-7 tygodni. Koniec września bywa nieco loteryjny z uwagi na kaprysy pogody.
Koniunktura na rynku sprzyja zagospodarowaniu owoców
Wysoka produktywność trafiła w 2025 roku na rosnący popyt. Sprzedaż dużych borówek odnotowuje gwałtowny wzrost w kategorii owoców jagodowych, odzwierciedlając zmieniające się preferencje konsumentów. Wzrosty procentowe zarówno liczone w dolarach, jak i w masie sprzedawanych owoców w porównaniu z rokiem poprzednim są dwucyfrowe.
Borówki z tych części Ameryki Północnej trafiają przeważnie na świeży rynek, ale część produkcji kierowana jest także do lokali gastronomicznych. Waszyngton i Kolumbia Brytyjska to także ta część kontynentu, gdzie utrzymuje się przetwórstwo owoców. Dotyczy to wprawdzie głównie malin, które zbierane są tam maszynowo już od ponad ćwierć wieku. Dowodzi to jednak, że nawet w krajach bogatych, wciąż zamożniejszych niż Polska, możliwe jest równoległe przetwórstwo owocowe i uprawa jagodowych z myślą o zaopatrzeniu chłonnych, ale bardzo wymagających rynków w owoce premium.
Źródła: freshplaza.com, własne