Szybki wzrost produkcji borówek w Chinach
Szybki wzrost produkcji borówek w Chinach stanowi wyzwanie przede wszystkim dla państw eksportujących na ten rynek. Chodzi głównie o Peru i Chile. Jednak tak ogromny potencjał Chin wpłynąłby na wszystkich czołowych producentów na świecie. Zróżnicowany klimat tego ogromnego kraju daje możliwości do wydłużenia sezonu.
Popyt na krajowe borówki w Chinach rośnie. Wraz z nim wzrasta obszar upraw. W ubiegłym roku tamtejsza produkcja przekroczyła pół miliona ton. Chiny nadal są perspektywicznym rynkiem dla eksporterów, jednak czołowi producenci z południowej półkuli obawiają się, że kraj stanie się samowystarczalny i w końcu zacznie eksportować granatowe owoce. Przypomnijmy, że jako kraj również mamy dostęp do rynku chińskiego od czerwca 2023 roku.
Branża borówkowa w Chinach w krótkim czasie stała się bardziej zorganizowana i profesjonalna. Import technologii, wiedzy i nowych odmian zwiększył wydajność. Ze strony rządzących również widać wsparcie. To strategia „Jedno zdrowie”, czyli promocja spożycia owoców jagodowych i wsparcie ich produkcji.
Niektórzy analitycy twierdzą, że Chiny mogą doświadczyć rozwoju bardzo podobnego do tego, który obserwowaliśmy w Peru. Warto wspomnieć, że kraj ma regiony o klimacie pozwalającym na produkcję i wprowadzenie na rynek owoców w roku posadzenia krzewów. Daje to niezwykłą przewagę, jeśli chodzi o zastępowanie odmian.
źródło: www.blueberriesconsulting.com