Borówki oferowane po 4 kg na BroniszachMichał Piątek
StoryEditorjagody leśne

Borówki na przemysł – amerykańska perspektywa i skala działania

03.10.2025., 06:00h

Stany Zjednoczone to niezmiernie chłonny rynek w którym zagospodarowanie znajduje rodzima produkcja borówek jak i znaczne wolumeny importowanego owocu. Co ciekawe i ważne, istotna część krajowej jagody kierowana jest do przetwórstwa. W pewnej części dotyczy to owoców z towarowych plantacji i w całości jagód leśnych.

Borówki na deser i do mrożenia

Borówka wysoka pochodzi z Ameryki Północnej, a rośliny te są uprawiane niemal w całych Stanach Zjednoczonych. Około 90% owoców borówek w Stanach Zjednoczonych pochodzi z plantacji towarowych, a produkcja osiągnęła rekordowy poziom 789,5 miliona funtów (358 tys. t) w 2024 roku, i uzyskała wartość 1,15 miliarda dolarów.

Trzy największe strefy produkcje – Waszyngton, Oregon i Georgia – łącznie dostarczyły prawie dwie trzecie tego wolumenu. Około 55% uprawianych borówek skierowano na świeży rynek, choć udział ten różnił się w zależności od stanu. Około jedna czwarta borówek uprawianych w Waszyngtonie była przeznaczona do sprzedaży jako deser, w porównaniu z około 55% w Oregonie i 63% w Georgii.

Widać więc, że duża część plonu trafia do przetwórstwa. Dotyczy to przede wszystkim stanów położonych w północnozachodniej części federacyjnego państwa. Nie dziwi to z uwagi na rozwinięty przemysł mroźniczy i generalnie przetwórczy właśnie w tej części USA. Ta infrastruktura sprawia, że funkcjonują tu także gospodarstwa w których uprawia się maliny, których owoce stanowią surowiec dla lokalnych zakładów. Jednak inaczej niż u nas, z przytłaczającej większości owoce te zbierane są tam kombajnowo, w niektórych gospodarstwach już od przeszło 30 lat.

Dzikie jagody w całości na przetwórstwo

W stanie Maine rozwinął się zaś przemysł mroźniczy skupujący owoce z dziko rosnących borówek. Ten segment rynku wart był w zeszłym roku 49,3 mln dolarów, a ilość dostarczonych do zakładów owoców wyniosła 90,8 mln funtów (41,2 tys. t), co jest wynikiem bardzo wysokim. Dla porównania w Polsce jagód leśnych, zależnie od sezonu, zbiera się 10-20 tys. t i są one w większości eksportowane na zachód Europy.

Źródło: USDA, własne

03. październik 2025 12:36