
Czy popyt na borówkę nadal rośnie?
Borówka wysoka ma świetny marketing, jest lubiana i rozpoznawalna. Regularnie i coraz częściej trafia do koszyków zakupowych Polaków. To owoc smaczny i zdrowy, ale koszty jego produkcji rosną. W tym sezonie wzrosły po raz kolejny…
Zobacz też: Borówki tanieją. Czy pojawi się dopłata za owoce odmian premium?
Jakie są główne koszty uprawy borówki?
Uprawa borówki to przede wszystkim wysoki koszt założenia plantacji, nawet bez sieci przeciwgradowych… To również branża borówkowa jest najbardziej wrażliwa na niedobór pracowników sezonowych i rosnące koszty pracy. Chociaż „w pogotowiu” mamy maszyny do mechanicznego zbioru to nadal zdecydowana większość owoców w Polsce jest zbierana ręcznie. Ponadto nie wszystkie odmiany po zbiorze mechanicznym mogłyby trafić na rynek deserowy.
Ile kosztuje wyprodukowanie 1 kg borówki w 2025 roku?
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego opublikował niedawno koszty produkcji kluczowych gatunków owoców, warzyw i zbóż. Wśród nich jest również borówka. Jednostkowy koszt wyprodukowania kilograma wyniósł 12,82 zł/kg. To stawka wyższa niż najniższe ceny skupu w tym sezonie…
Eksperci wyliczyli ten koszt przy założeniach:
- plon – 11 ton/ha
- amortyzacja plantacji – 3300 zł
- nawożenie – 800 zł
- ochrona – 1461 zł
- koszty specjalistyczne (w tym zbiór i cięcie) – 114 895 zł
- koszty pośrednie – 15 460 zł
- pozostałe koszty – 5200 zł
Całkowity roczny nakład na hektar – 141 117 zł
Oprac. SAD24.PL
Źródło: www.modr.mazowsze.pl