Dr Jerzy Próchnicki w trakcie kuluarowych rozmów z uczestnikami konferencji ”Praktycznie o truskawkach i nie tylko”Michał Piątek
StoryEditorzdrowa gleba

Lepsza i zdrowsza gleba. Jak poprawić stanowiska uprawowe w gospodarstwie?

03.03.2025., 07:00h

W trakcie spotkania w ramach cyklu konferencji "Praktycznie o truskawkach" do którego doszło w Strachowie 22 lutego rozmawiano m.in. o polepszaniu jakości i zdrowotności gleby. Zagadnienia te w swym wystąpieniu poruszył dr inż. Jerzy Próchnicki, niezależny ekspert rolniczy.

Wykorzystanie produktów organicznych w uprawie truskawek na przyspieszony zbiór

Generalnie w kraju kondycja gleb pozostawia wiele do życzenia. Często te same gatunki uprawiane są w niej bez właściwego zmianowania a powszechnym problemem jest niski udział próchnicy w glebie. W rozwiązywaniu drugiego z wymienionych problemów najlepiej sprawdzają się kondycjonery wykonane na bazie młodego węgla brunatnego. Dają one trwały efekt po aplikacji. Truskawka ma generalnie słaby system korzeniowy, więc tym bardziej znaczenia nabiera jakość gleby z której korzenie mogą czerpać wodę i składniki odżywcze. Truskawki nie powinny rosnąć w glebie o zawartości próchnicy niższej niż 2,0 %. Optymalnie byłoby jednak, gdyby wskaźnik ten wynosił przynajmniej 3,5%, lub jeszcze więcej.

Można o to zadbać stosując doglebowo trwałą materię organiczną w postaci produktów Carbohumic lub Carbomat. Jest też możliwość stosowania gotowych podłoży, także w postaci uprawowych mat zawierających Carbomat, dedykowanych roślinom jagodowych. Składają się one w 80% z węgla brunatnego w różnych frakcjach i 20% sztywnego włókna kokosowego. Podłoże takie można używać przez 5-6 cykli produkcyjnych bez spadku efektywności plonowania roślin. Maty powinny zostać wpierw przygotowane poprzez zalanie ich wodą. Rośliny rosnące w nich można żywić przez fertygację, choć jest ona nieco inna niż w przypadku na przykład podłoży kokosowych.

Jak działają kwasy humusowe?

Kwasy humusowe wydzielające się z podłoża na bazie młodego węgla brunatnego indukują rozwój systemu korzeniowego, regenerują nawet silnie zdegradowane gleby, wyjałowione wieloletnią uprawą. Są także dobrym środowiskiem dla wolnożyjących bakterii azotowych. Stanowią naturalne źródło dostępnego fosforu. Kwasy humusowe mają działanie toksyczne i antagonistyczne wobec wielu nicieni pasożytniczych. Wspierają także mikoryzę.

Czytaj także:

image
kondycjonowanie gleby

Kondycja gleby. Jak przeciwstawić się najważniejszym zagrożeniom?

Jak przygotować glebę do uprawy truskawek?

Aby przygotować glebę do uprawy truskawek na przyspieszony zbiór, ale także z myślą plonowaniu w tradycyjnych terminach, należy ją zdiagnozować nie tylko pod względem zasobności, ale także kompleksu sorpcyjnego. Ważnym elementem takiego badania jest ustalenie zasobności próchnicy w niej o czym niekiedy się zapomina. Jeśli uzyskany wynik wykaże jej udział w glebie na poziomie poniżej 3,5% lub niższym, glebę warto poddać regeneracji.

Dobrą opcją jest także zgłęboszowanie stanowiska przed założeniem plantacji. Wieloletnia uprawa powoduje zagniecenia na styku gleby i podglebia, ogranicza podsiąk wody, rozwój korzeni i funkcjonowanie pożytecznych zwierząt glebowych (dżdżownic), ułatwiając rozwój grzybów patogenicznych.

11. marzec 2025 12:46