Światowy dzień warzyw i owocówPolskie Superowoce
StoryEditorpolskie superowoce

Naukowcy i plantatorzy łączą siły. Celem wspólna promocja spożycia polskich owoców i warzyw oraz przetworów

06.11.2025., 08:00h

Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego łączą siły z ogrodnikami produkującymi owoce i warzywa. Celem wspólnego wysiłku jest promocja zdrowego stylu życia, lokalnych produktów i sezonowości w diecie. Ważne jest zwiększenie świadomości zdrowotnej konsumentów, skrócenie łańcuchów dostaw i wsparcie krajowego ogrodnictwa.

Światowy Dzień Warzyw i Owoców

Współpraca środowisk naukowych i rolniczych to coraz silniejszy trend w promocji zdrowego żywienia. Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, organizując Światowy Dzień Warzyw i Owoców, po raz kolejny pokazał, że teoria i praktyka mogą działać razem.

- Połączenie środowisk naukowego i producenckiego to jak przełożenie teorii na praktykę - mówi dr hab. n. med. i n. o zdr. Beata Sińska. I dodaje: - To, co wspólnie robimy, udoskonala nie tylko współpracę, ale realnie wpływa na zdrowie populacji. Jesteśmy wdzięczni producentom za świeżość i jakość ich produktów - ludzie to widzą i doceniają.

W wydarzeniu udział wzięli studenci Wydziału Nauk o Zdrowiu. Wspólne działania obejmują nie tylko organizację wydarzeń, ale również edukację społeczną, sezonowe kampanie i budowanie świadomości żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych.

- Budowanie świadomości zdrowotnej już na poziomie studenta to inwestycja w przyszłość. Dietetycy i lekarze muszą działać razem, by zapewnić kompleksową opiekę pacjentowi - podkreśla prof. Mariusz Panczyk.

Profesor zaznacza, że lokalność produktów ma wymiar zdrowotny, ekologiczny i ekonomiczny: Kupując lokalnie, wspieramy polskich producentów, ograniczamy emisję z transportu i zyskujemy produkty świeższe, o wyższej wartości odżywczej. To sieć zależności, które przynoszą korzyści wszystkim - od zdrowia, przez gospodarkę, po środowisko.

Współpraca ta ma też wymiar praktyczny - polscy producenci dostarczają produkty do wydarzeń edukacyjnych, a nauka prowadzi badania dotyczące wartości odżywczej, przetwarzania i przechowywania warzyw oraz owoców. Przykładem popularyzacja m.in. aronii, rokitnika czy minikiwi.

Ogrodnicy, naukowcy i przetwórcy doceniają inicjatywę

image

Uczestnicy Światowego Dnia Warzyw i Owoców

FOTO: Polskie Superowoce

- Jesteśmy na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, na Wydziale Nauk i Zdrowiu, przedstawiamy studentom, przyszłym dietetykom, nasze najlepsze polskie owoce i warzywa. Szczególne uznanie zdobywa nasza aronia, sok aroniowy i inne specyfiki aroniowe. Najważniejsze jest bowiem to, żeby przyszli dietetycy mieli wiedzę, o tym co jest dostępne w Polsce i jak łatwo można wspomagać swoich pacjentów w dbaniu o zdrowie. No i to, że świętujemy razem. Razem, budując świadomość walorów owoców jagodowych, możemy zmienić świat - przekonuje Paweł Eggert, biotechnolog, hodowca, szkółkarz i promotor aronii na świecie.

- To świetnia inicjatywa, mamy możliwość pokazania studentom innych kierunków - niż dietetyka - jak bogaty jest wachlarz polskich jesiennych warzyw, owoców jagodowych i jabłek. My studenci dietetyki pokazujemy je studentom medycznym, by pamiętali, że żywienie wspomaga leczenie pacjentów. Rozmawiamy o tym jak ważna jest profilaktyka, którą świetnie promuje talerz żywieniowy. Mamy go dziś w wersji na sezon jesienny, w którym nasza odporność potrzebuje pomocy. Niezastąpione są tu warzywa i owoce, w tym prezentowane dziś na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, papryka i polskie minikiwi - opowiada Zuzanna Iskra, wiceprzewodnicząca Koła Naukowego Żywienia Człowieka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Inicjatywy takie jak Światowy Dzień Warzyw i Owoców pokazują, że wspólna praca nauki i ogrodnictwa przynieść może realne efekty - edukacyjne, zdrowotne i społeczne. Dzięki otwartości i zaangażowaniu obu środowisk Polska może stać się liderem w promowaniu lokalnych, zdrowych produktów.

Źródło: polskiesuperowoce.pl

06. listopad 2025 10:43