Owoce jeżynJustyna Dobrosz
StoryEditorjagodowe na świecie

Duma Meksyku – uprawa i eksport jagodowych daje miejsca pracy i przynosi wysokie przychody

27.01.2025., 15:03h

Były szef resortu rolnictwa Meksyku, Victor Villalobos Arambula, podkreślił, że działalność ogrodnicza w zakresie uprawy jagodowych przynosi ogromne korzyści rodzinom na obszarach wiejskich, generując co najmniej 500 tys. miejsc pracy. Wskazał, że z tej liczby produkcja truskawek zapewnia 38% wszystkich źródeł zatrudnienia, malin – 23%, jeżyn – 22%, a borówek – 17% dla całego kraju ogółem.

Jagodowe ważnym elementem gospodarki kraju

Podczas jednego ze swoich ostatnich wystąpień przed zmianą administracji były już Sekretarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Meksyku, Víctor Villalobos Arámbula, wygłosił prezentację, pt.: „Wpływ jagód na sektor rolno-spożywczy Meksyku”. Działo się to w ramach XIV Międzynarodowego Kongresu Aneberry.

Przy tej okazji określił jagodowe jako „dumę Meksyku”, stwierdzając, że priorytetem powinna być taka polityka, która pomaga wzmocnić różne aspekty łańcucha produkcji owoców jagodowych, a także pozwoli wyjść im nowe rynki. Przypomniał także, że meksykańscy eksporterzy zamknęli rok 2023 wartością eksportu na poziomie 3 937 mln dolarów, czyli o prawie 5% więcej niż rok wcześniej.

Polityk szczególnie ciepło wypowiadał się o handlu międzynarodowym jeżynami i truskawkami, którego wartość wyniosła odpowiednio 777 mln i 1 240 mln dolarów. Obrót jeżynami na świecie w 2023 roku uzyskał wolumenem ponad 238 tys. ton. W Polsce uprawa tego gatunku na deser dopiero raczkuje, ale jak widać, globalny rynek oferuje spory potencjał.

Meksykańska branża ogrodnicza wygląda dobrze

Celem zawsze było zapewnienie Meksykanom bezpieczeństwa żywnościowego, a dopiero następnie zaprezentowanie się jako światowa potęga rolno-spożywcza. Dokonaliśmy przeglądu warunków, w jakich znajdowała się branża, aby skutecznie stawić czoła tym wyzwaniom – wyjaśnia Victor Villalobos Arambula.

Ocenił następnie, że z końcem kadencji  skutecznie udało się zagwarantować meksykańskiemu społeczeństwu bezpieczeństwo żywnościowe a w kontekście międzynarodowym wyrosnąć na istotnego eksportera żywności. Dziś jesteśmy uznawani za jedenastego największego producenta żywności na świecie. Z roku na rok zwiększamy produktywność i jednocześnie staramy się, by nasze rolnictwo było zrównoważone i dawało jak najwięcej miejsc pracy – mówił w wywiadzie jakiego udzielił dziennikarzom czasopisma Blue Magazine. Pełna jego wersja ukaże się w wydaniu 1/2025, w marcu.

Źródło: blueberriesconsulting.com

28. styczeń 2025 14:50