Dorota Furmaniak, Timac Agro PolskaJustyna Dobrosz
StoryEditorMateriał promocyjny

Co zrobić żeby borówki były jeszcze większe i smaczniejsze?

21.07.2025., 08:00h

Trwają zbiory, ale wciąż możemy wpływać na kalibraż i smak borówek późniejszych odmian. Ważnymi parametrami handlowymi owoców są także charakterystyczny nalot i chrupkość jagód. Jak je osiągnąć? Dla czytelników portalu jagodowe.pl przygotowaliśmy film właśnie na ten temat.

Co zrobić żeby borówki były jeszcze większe i smaczniejsze?

Wspólnie z Dorotą Furmaniak (Timac Agro) odwiedzamy plantację borówek w okolicach Nowego Miasta nad Pilicą – zbiory już trwają. Chociaż wiosna nie była łatwa, plantator zadbał o wielkość borówek. Na tej plantacji martwi jednak, że część jagód nie posiada charakterystycznego nalotu. Jak o to zadbać? Więcej w materiale filmowym:

Nalot i chrupkość borówek

Przy okazji budowy plonu warto mieć na uwadze wielkość, ale także nalot, jaki powinien występować na świeżych owocach. Zadbać o wygląd można poprzez aplikację Kaorisu. Produkt ten wpiera rośliny w budowie dużych owoców, a samym jagodom zapewnia trwalszy nalot.

image

Dojrzewające borówki

FOTO: Justyna Dobrosz

Ważnym parametrem jest też tzw. chrupkość borówek. Tu z kolei z pomocą przychodzi KSC Adur. Taki owoc jest przyjemniejszy w spożyciu, ale też wyższa jędrność ułatwia jego sprzedaż. KSC Adur polepsza też ogólną kondycję roślin poprzez wpływ na rozwój systemu korzeniowego.

21. lipiec 2025 08:02