
Pierwsze sukcesy i motywy prac nad szklarniową produkcją borówek
Badania nad produkcją borówek poza sezonem przynoszą pierwsze odpowiedzi w biotechnologicznej szklarni Uniwersytetu Simona Frasera (SFU). Zespół pod kierownictwem profesora nauk biologicznych Jima Mattssona pozyskał owoce borówki w pomieszczeniu w trakcie kanadyjskiej, surowej zimy.
Projekt, finansowany przez program Homegrown Innovation Challenge fundacji Weston Family Foundation, ma na celu opracowanie nowych odmian borówki i technik uprawy odpowiednich do komercyjnej produkcji w pomieszczeniach zamkniętych poza sezonem.
Surowe zimy i krótki sezon wegetacyjny w Kanadzie od dawna stanowią wyzwanie dla rolników. Ponad 75% owoców spożywanych w Kanadzie jest importowane, z czego 37% pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Wydłużenie sezonu wegetacyjnego w Kanadzie nie tylko zapewniłoby rolnikom nowe dochody, ale także wzmocniłoby bezpieczeństwo żywnościowe kraju w obliczu zakłóceń w łańcuchu dostaw, międzynarodowych sporów handlowych i niepewności związanej ze zmianami klimatu.
Borówka nie jest idealnym gatunkiem do uprawy pod szkłem
Borówka ma dość szczególne wymagania dotyczące nawożenia, zapylania i przycinania, co wysoce utrudnia, lub wręcz uniemożliwia jej udaną uprawę w pomieszczeniach na dużą skalę. Wcale nie było łatwo je zmusić do wytworzenia kwiatów – wyjaśnia Jim Mattsson. Stworzyliśmy roślinom na warunki niezbędne do zawiązania pąków kwiatowych, ale jeśli zabieg będzie trwał zbyt długo, rośliny zapadną w stan uśpienia na kilka miesięcy – komentuje.
Zespół zastosował rygorystyczną kontrolę światła i temperatury, aby zainicjować formowanie pąków, a następnie wykreował warunki zbliżone do letnich. Krzewy w projekcie nieprzerwanie owocują od stycznia i prawdopodobnie będą to robić do maja.
W kilku cyklach, zarówno w tej szklarni, jak i w Chilliwack, udowodniliśmy już, że produkcja borówek w pomieszczeniach jest możliwa – mówi Jim Mattsson. Kolejnym krokiem będzie zwiększenie skali i sprawdzenie, czy uda nam się osiągnąć odpowiednią wydajność.
Źródło: sfu.ca