Przetwory z aronii
Przy okazji projektu Aroniowa Demo Farma odwiedziłem firmę Aronia Eggert, która jest partnerem przedsięwzięcia. Podmiot oferuje kilkadziesiąt różnych produktów, większość na bazie aronii. Dowodzi to tego, jak bardzo duże możliwości w zakresie przetwórstwa daje ta być może najzdrowsza na świecie jagoda, której nową ojczyzną kilka dekad temu stała się Polska.
Czytaj także:
Zachęcam do zapoznania się materiałem filmowym nagranym w magazynie firmy Aronia Eggert. W trakcie filmu Paweł Eggert mówi o tym, jakie produkty wytwarza z aronii:
Bogata paleta aroniowych przetworów
Aronia jest wybornym surowcem do produkcji przetworów zarówno w domowym zaciszu jak i na skalę przemysłową. Chodzi przede wszystkim o soki. Mogą one być wyłącznie aroniowe, ale mogą zawierać także np. koncentrat jabłkowy czy miód. Jeśli o miodzie mowa, to wyjątkowo smaczny jest miód kremowany z liofilizowaną aronią. Aronię można też kandyzować lub na jej bazie wytwarzać chipsy. Specjalnie przygotowany sok z aronii może być również traktowany jak bezalkoholowe wino.
Aby przekonać się o możliwościach przetwórczych, które niesie ten owoc, warto obejrzeć powyżej zamieszczony materiał filmowy.
