
Kontrole znakowania żywności, w tym owoców i warzyw
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła działania kontrolne dotyczące jakości handlowej żywności importowanej z Ukrainy. Kontrola miała na celu weryfikację prawidłowości znakowania produktów dostępnych dla konsumentów zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.
Szczególną uwagę poświęcono sprawdzeniu, czy produkty są oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Kontrolą objęto całą gamę produktów m.in.: wyroby ciastkarskie oraz wyroby cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne, przetwory mięsne, przetwory rybne (w tym ryby suszone), napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, piwo.
Czytaj także:
Zakupy przez Internet wpisały się w codzienne nawyki konsumentów, obejmując dziś również produkty spożywcze. Rozwój tego segmentu sprawia, że szczególnego znaczenia nabiera rzetelne i przejrzyste informowanie konsumentów o oferowanych produktach – zwłaszcza w zakresie ich składu, pochodzenia i wartości odżywczych. Z tego względu IJHARS objęła swoim nadzorem także sprzedaż prowadzoną za pośrednictwem Internetu. Przeprowadzone działania wykazały, że część produktów spożywczych dostępnych online, nie spełnia wymogów w zakresie oznakowania i przekazywania informacji konsumentom w rzetelny sposób.
Wyniki kontroli ukraińskiej żywności
Kontrolą objęto 52 sklepy – w tym 42 stacjonarne i 10 internetowych. Nieprawidłowości stwierdzono w 41 podmiotach (78,8% objętych kontrolą). Łącznie w zakresie znakowania skontrolowano 359 partii produktów, z czego 320 w sklepach stacjonarnych i 39 sklepach internetowych. Kontrole produktów obejmowały:
- 66 partii wyrobów cukierniczych;
- 57 partii przetworów owocowych i warzyw;
- 52 partie wyrobów ciastkarskich;
- 50 partii napojów bezalkoholowych;
- 45 partii przetworów rybnych, w tym ryb suszonych;
- 38 partii piwa;
- 31 partii napojów alkoholowych;
- 17 partii przetworów mięsnych;
- 3 partie innych wyrobów (sól, herbata).
Najczęstsze nieprawidłowości według kategorii produktów
Kontrole przeprowadzono w różnych grupach produktów rolno-spożywczych i wykazały liczne nieprawidłowości w zakresie oznakowania. Najczęstsze błędy polegały na:
- braku informacji w języku polskim;
- braku lub niepełnym wykazie składników;
- nieprawidłowym podaniu daty minimalnej trwałości.
Kontrole przetworów z owoców i warzyw zakwestionowały 33 partie produktów (57,9 %). W sklepach stacjonarnych w ponad połowie partii brakowało oznakowania w języku polskim (18 partii).
Dodatkowo w 4 partiach nieprawidłowo sformułowanie informację o ilości nominalnej produktu (np. podano "waga netto" zamiast "masa netto" lub "zawartość netto"), a w 3 partiach podano nieprawidłową (wydłużoną) datę minimalnej trwałości.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości w handlu internetowym obejmowały brak podania na stronie sklepu wszystkich obowiązkowych informacji, np. wykazu składników, w tym informacji o alergenach, wartości odżywczej (5 partii), brak na stronie internetowej oznakowania w języku polskim (1 partia) oraz brak wskazania w nazwie informacji dotyczącej szczególnego przetwarzania, jakiemu został poddany produkt, tj. pasteryzacji (1 partia).
Kontrole ukraińskiej żywności odbyły się. Co dalej?
Do wszystkich podmiotów, u których stwierdzono nieprawidłowości, zostaną przekazane zalecenia pokontrolne. W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, prowadzone są 44 postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych za wprowadzenie do obrotów wyrobów o niewłaściwej jakości handlowej i wyrobów zafałszowanych oraz 59 postępowań administracyjnych zakazujących wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości handlowej. Ponadto na osoby odpowiedzialne nałożono 9 mandatów karnych o łącznej kwocie 2 450 zł.
Należy podkreślić, że jakość i bezpieczeństwo żywności zaczynają się od rzetelnej informacji. Celem IJHARS jest nie tylko wykrywanie nieprawidłowości, ale także wspieranie przedsiębiorców w prawidłowym oznakowaniu produktów i budowaniu zaufania konsumentów. Edukacja, przejrzystość i współpraca to klucz do uczciwego rynku spożywczego.
Źródło: IJHARS