Peter Bond
StoryEditorukraińska żywność

Ukraińska żywność w Polsce. Jakie wyniki dały kontrole IJHARS we wrześniu?

19.10.2025., 06:00h

IJHARS skontrolował w ostatnim miesiącu wiele partii żywności z Ukrainy, w tym owoców. Inspektorzy mieli sporo różnych zastrzeżeń.

Kontrole znakowania żywności, w tym owoców i warzyw

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła działania kontrolne dotyczące jakości handlowej żywności importowanej z Ukrainy. Kontrola miała na celu weryfikację prawidłowości znakowania produktów dostępnych dla konsumentów zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.

Szczególną uwagę poświęcono sprawdzeniu, czy produkty są oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Kontrolą objęto całą gamę produktów m.in.: wyroby ciastkarskie oraz wyroby cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne, przetwory mięsne, przetwory rybne (w tym ryby suszone), napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, piwo.

Czytaj także:

image
mrożone truskawki

Truskawki z Egiptu wracają do domu – nie spełniają norm jakościowych

Zakupy przez Internet wpisały się w codzienne nawyki konsumentów, obejmując dziś również produkty spożywcze. Rozwój tego segmentu sprawia, że szczególnego znaczenia nabiera rzetelne i przejrzyste informowanie konsumentów o oferowanych produktach – zwłaszcza w zakresie ich składu, pochodzenia i wartości odżywczych. Z tego względu IJHARS objęła swoim nadzorem także sprzedaż prowadzoną za pośrednictwem Internetu. Przeprowadzone działania wykazały, że część produktów spożywczych dostępnych online, nie spełnia wymogów w zakresie oznakowania i przekazywania informacji konsumentom w rzetelny sposób.

Wyniki kontroli ukraińskiej żywności

Kontrolą objęto 52 sklepy – w tym 42 stacjonarne i 10 internetowych. Nieprawidłowości stwierdzono w 41 podmiotach (78,8% objętych kontrolą). Łącznie w zakresie znakowania skontrolowano 359 partii produktów, z czego 320 w sklepach stacjonarnych i 39 sklepach internetowych. Kontrole produktów obejmowały:

  • 66 partii wyrobów cukierniczych;
  • 57 partii przetworów owocowych i warzyw;
  • 52 partie wyrobów ciastkarskich;
  • 50 partii napojów bezalkoholowych;
  • 45 partii przetworów rybnych, w tym ryb suszonych;
  • 38 partii piwa;
  • 31 partii napojów alkoholowych;
  • 17 partii przetworów mięsnych;
  • 3 partie innych wyrobów (sól, herbata).

Najczęstsze nieprawidłowości według kategorii produktów

Kontrole przeprowadzono w różnych grupach produktów rolno-spożywczych i wykazały liczne nieprawidłowości w zakresie oznakowania. Najczęstsze błędy polegały na:

  • braku informacji w języku polskim;
  • braku lub niepełnym wykazie składników;
  • nieprawidłowym podaniu daty minimalnej trwałości.

Kontrole przetworów z owoców i warzyw zakwestionowały 33 partie produktów (57,9 %). W sklepach stacjonarnych w ponad połowie partii brakowało oznakowania w języku polskim (18 partii).

Dodatkowo w 4 partiach nieprawidłowo sformułowanie informację o ilości nominalnej produktu (np. podano "waga netto" zamiast "masa netto" lub "zawartość netto"), a w 3 partiach podano nieprawidłową (wydłużoną) datę minimalnej trwałości.

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości w handlu internetowym obejmowały brak podania na stronie sklepu wszystkich obowiązkowych informacji, np. wykazu składników, w tym informacji o alergenach, wartości odżywczej (5 partii), brak na stronie internetowej oznakowania w języku polskim (1 partia) oraz brak wskazania w nazwie informacji dotyczącej szczególnego przetwarzania, jakiemu został poddany produkt, tj. pasteryzacji (1 partia).

Kontrole ukraińskiej żywności odbyły się. Co dalej?

Do wszystkich podmiotów, u których stwierdzono nieprawidłowości, zostaną przekazane zalecenia pokontrolne. W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, prowadzone są 44 postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych za wprowadzenie do obrotów wyrobów o niewłaściwej jakości handlowej i wyrobów zafałszowanych oraz 59 postępowań administracyjnych zakazujących wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości handlowej. Ponadto na osoby odpowiedzialne nałożono 9 mandatów karnych o łącznej kwocie 2 450 zł.

Należy podkreślić, że jakość i bezpieczeństwo żywności zaczynają się od rzetelnej informacji. Celem IJHARS jest nie tylko wykrywanie nieprawidłowości, ale także wspieranie przedsiębiorców w prawidłowym oznakowaniu produktów i budowaniu zaufania konsumentów. Edukacja, przejrzystość i współpraca to klucz do uczciwego rynku spożywczego.

Źródło: IJHARS

19. październik 2025 06:02