
Uprawa borówki w Gruzji ma bardzo krótką historię
W kraju, który niedawno został najnowszym członkiem Międzynarodowej Organizacji Borówki (IBO), produkcję towarową borówek rozpoczęto dopiero w 2015 r. Jednak szybko zwiększa się zarówno całkowity obszar kultywacji tego gatunku, jak i obecność gruzińskiego towaru na rynkach eksportowych – chodzi tu zarówno o odbiorców europejskich jak i partnerów z Bliskiego Wschodu.
Borówka z Gruzji wejdzie na kolejne rynki?
Po udanej kampanii z 2024 r., podczas której Gruzja eksportowała borówki do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii, Polski, Dubaju i Rosji, stowarzyszenie producentów zamierza obecnie rozszerzyć eksport do Europy i dotrzeć do kolejnych rynków na Bliskim Wschodzie i w Azji.
Czytaj także:
Shota Tsukoshvili, dyrektor Georgia Blueberry Growers Association podkreśla, że borówkowy sukces Gruzji został zbudowany w trakcie przeszło dekady ciężkiej pracy. Pierwsze nasadzenia dające nadzieję na towarowe zbiory przeprowadzono tam w 2011 roku, a owoce zebrane w 2015 roku w zdecydowanej większości trafiły do Rosji. Aktualnie jednak katalog zagranicznych kontrahentów jest już dość szeroki.
Ambitne plany rozwoju uprawy i sprzedaży borówek
Po misjach badawczych w Chile i Peru w latach 2023 i 2024, które miały na celu lepsze poznanie metod produkcji i przygotowania owoców do transportu na duże odległości, w Gruzji udało się zwiększyć produkcję do prognozowanych 7000–8000 ton, ale na tym nie kończą się ambitne plany.
Gruzińska strategia polega na dywersyfikacji kierunków eksportowych, aby prowadzić zrównoważony, relatywnie przewidywalny biznes. Większość plantacji borówkowych jest wciąż bardzo młoda, ma trzy-cztery lata, więc nadal nie są to kwatery w pełni produktywne. Obecnie borówkę na terenie Gruzji uprawia się na powierzchni 3000 hektarów, a do 2028 r. spodziewane jest osiągnięcie rocznych zbiorów na poziomie 20 000-25 000 ton.
Źródło: East Fruit